Grilovaná srnčí panenka
Olej smícháme s citronovou šťávou, worcesterem, podrceným jalovcem, pepřem a solí…
Olej smícháme s citronovou šťávou, worcesterem, podrceným jalovcem, pepřem a solí…
Suroviny: kosti kořenová zelenina cibule celý pepř sůl Postup: Kosti rozsekáme a hodinu máčíme ve vodě. Vymáčené kosti vložíme do vlažné vody, přidáme kořenovou zeleninu, jednu celou neloupanou cibuli, několik zrnek pepře, sůl a vaříme volně asi dvě hodiny. Pak polévku přecedíme a zavaříme do ní játrové knedlíčky. …
Suroviny: máslo mrkev celer petržel cibule 1dkg celé skořice 5 hřebíčků 5 kuliček pepře 5 kuliček nového koření tymián bobkový list sůl citrónová kůra citrónová šťáva nebo ocet cukr hladká mouka čerstvá nebo nakládaná rajčata vývar nebo bujón rajský protlak šípková zavařenina 1/2l červené víno Postup: Na másle do růžova usmažíme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulkou. Přidáme 1 dkg celé skořice, 5 hřebíčků, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, tymián, bobkový list, kousek citronové kůry a lžíci cukru. Když je zelenina růžová, přidáme 3 lžíce hladké mouky a necháme zasmažit. Přidáme 4 čerstvá nebo …
Suroviny: 1 kg odleželé zvěřiny – nejlépe z krk nebo plec 10 dkg másla 2 střední cibule 1/4 kg slaniny pokrájené na kostky sůl pepř bujón lžička mletého kmínu 5 lžic rumu 5 dkg másla 4 dkg hladké mouky na jíšku citronová šťáva Postup: Maso pokrájíme na kostičky, cibuli na kolečka a na másle podusíme. Přidáme sůl, pepř, kmín, rum a vše dusíme, dokud není zvěřina měkká. Do omáčky přidáme trochu bujónu, jíšku a necháme přejít varem. Lze podávat s brambory, rýží, jemným knedlíkem nebo s pečivem. …
Suroviny: 1 až 1,2 kg zvěřiny (kýta nebo hřbet) 10 dkg slaniny 2 mrkve 2 petržele 1 celer 2 cibule 10 kuliček pepře 10 kuliček nového koření 2 bobkové listy 2 dkg soli půl litr smetany 12 dkg mouky osminka másla Postup: Naloženou a odleženou zvěřinu dáme se zeleninou, kořením a máslem dusit – podléváme vodou. Nakonec osmahneme zvěřinu bez pokličky do červena. Měkkou vyjmeme a rozdělíme na díly. Vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme. Zalijeme smetanou s moukou a povaříme. Podáváme s jemným knedlíkem a brusinkami. …
Celer, mrkev, petržel, cibuli a špek nakrájíme nadrobno. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Maso odblaníme, osolíme, prošpekujeme, obložíme zeleninou s kořením, zalijeme rozpuštěným máslem a necháme v chladu do druhého dne. Pozor – pernatou zvěř nenakládáme.
Před vlastní úpravou si uvědomme, že zvěřina vyžaduje především kvůli nízkému obsahu tuku nejen odlišnou úpravu proti ostatnímu masu (špikování), ale i odlišný způsob podávání a kombinace s přílohami. Nesnažme se tedy vnutit strávníkům např. bažanta upraveného s knedlíkem a zelím jako oblíbené vepřové :-). Jako přílohu podáváme ke zvěřině: rýži, brambory v různé úpravě (např. krokety, hranolky, brambory americké, opečené ,vařené, jemný bramborový knedlík), jemné knedlíky houskové, jemné pečivo ( slané rohlíčky, houstičky atd. ) Pokrmy ze zvěřiny vždy doplňujeme kompoty, z nichž upozorňujeme na b …
Do velké mísy dáme mletou zvěřinu, strouhanku, vejce, utřený česnek, kečup, dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku…