11Lis, 20
Daněk evropský

Plec na paprice a rajčatech

Suroviny: očištěná plec - srnec, daněk, jelen nebo divočák kousek špeku nakrájený na kostičky 1 cibuli 4 rajčata 4 papriky sůl pepř 1 lžičku směsi koření na divočinu lžíce sádla   Postup: Očištěné maso osolíme, opepříme, okořeníme a vložíme do pečící mísy. Nakrájíme cibuli, rajčata, papriky a špek na kostičky. Vše přidáme k masu. Nakonec přidáme lžíci sádla a podlijeme trochou vodou. Pečeme do měkka. Podáváme s brambory nebo rýží.
11Lis, 20
Daněk evropský

Divoké steaky

Suroviny: 1 kg masa – hřbet nebo kýta – lze použít srnec, daněk, jelen nebo divočák 3 až 4 vejce 1 lžíce plnotučné 1 lžíce kremžské hořčice 1dcl oleje 6 stroužků česneku 1 lžička cukru sůl pepř 2 lžíce grilovacího koření 2 lžíce sójové omáčky.   Postup: Maso nakrájíme, naklepeme na tenké plátky, osolíme a opepříme. Do misky rozklepneme vejce a přidáme ostatní ingredience, vše zamícháme. Maso naložíme na 24 hodin do připravené směsi. Vkládáme na rozpálený olej a smažíme krátce z obou stran. Podáváme s brambory nebo hranolky. …

11Lis, 20
Daněk evropský

Pečená svíčková

Suroviny: 1 až 1,2 kg zvěřiny (kýta nebo hřbet) 10 dkg slaniny 2 mrkve 2 petržele 1 celer 2 cibule 10 kuliček pepře 10 kuliček nového koření 2 bobkové listy 2 dkg soli půl litr smetany 12 dkg mouky osminka másla   Postup: Naloženou a odleženou zvěřinu dáme se zeleninou, kořením a máslem dusit – podléváme vodou. Nakonec osmahneme zvěřinu bez pokličky do červena. Měkkou vyjmeme a rozdělíme na díly. Vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme. Zalijeme smetanou s moukou a povaříme. Podáváme s jemným knedlíkem a brusinkami. …

11Lis, 20
Daněk evropský

Jak nakládat zvěřinu před úpravou

Celer, mrkev, petržel, cibuli a špek nakrájíme nadrobno. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Maso odblaníme, osolíme, prošpekujeme, obložíme zeleninou s kořením, zalijeme rozpuštěným máslem a necháme v chladu do druhého dne. Pozor – pernatou zvěř nenakládáme.

11Lis, 20
Daněk evropský

Jak upravovat zvěřinu

Před vlastní úpravou si uvědomme, že zvěřina vyžaduje především kvůli nízkému obsahu tuku nejen odlišnou úpravu proti ostatnímu masu (špikování), ale i odlišný způsob podávání a kombinace s přílohami. Nesnažme se tedy vnutit strávníkům např. bažanta upraveného s knedlíkem a zelím jako oblíbené vepřové :-). Jako přílohu podáváme ke zvěřině: rýži, brambory v různé úpravě (např. krokety, hranolky, brambory americké, opečené ,vařené, jemný bramborový knedlík), jemné knedlíky houskové, jemné pečivo ( slané rohlíčky, houstičky atd. ) Pokrmy ze zvěřiny vždy doplňujeme kompoty, z nichž upozorňujeme na b …

nahoru