Suroviny:

  • 800 g jeleního hřbetu bez kosti
  • 60 g slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 1 menší mrkev a petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 šalotka
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml zvěřinového vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 200 g kompotovaných jeřabin
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 jalovčinky
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • mleté zvěřinové koření
  • citron
  • sůl

Postup:

Odblaněný jelení hřbet prošpikujeme klínky slaniny, osolíme a posypeme mletým zvěřinovým kořením. V pekáčku na rozpuštěném másle nejdříve osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a po chvíli nadrobno nakrájenou šalotku.

Zeleninový základ odhrneme stranou a na uvolněném místě ze všech stran zprudka osmahneme připravenou zvěřinu. Přidáme v sítku na čaj uzavřené celé koření, podlijeme vínem a zakryté poklicí v troubě předehřáté na 190 ºC zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem.

Měkkou zvěřinu vyndáme z pekáčku a odložíme do tepla, vyndáme i celé koření. Výpek zaprášíme moukou, osmahneme, přilijeme zbytek vývaru, přidáme lžičku najemno nastrouhané citronové kůry a asi 10 až 15 minut povaříme. Nakonec vlijeme smetanu a jen krátce povaříme. Omáčku tyčovým mixérem najemno rozmixujeme, přidáme okapané jeřabiny, promícháme a podle potřeby dochutíme citronovou šťávou a solí.
Podáváme s houskovým knedlíkem.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěný a lahodný jelení hřbet Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K jelenímu hřbetu Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena lesního

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena siky

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru