Suroviny:

  • 800 g jelení kýty bez kosti (šál)
  • směs mletého koření na zvěřinu
  • sůl

na nádivku:

  • 200 g předvařených oloupaných jedlých kaštanů
  • 150 ml smetany na vaření
  • 3 housky
  • 3 vejce
  • 1 malá šalotka
  • 2 hrsti sušených brusinek
  • hrst nasekané plocholisté petržele
  • po lžíci čerstvých nasekaných lístků rozmarýnu a tymiánu
  • lžíce másla
  • mletý bílý pepř
  • sůl

na brusinkovou omáčku:

  • 200 g čerstvých nebo mrazených brusinek
  • 200 ml červeného vína
  • 6 lžic vody
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1 pomeranče a kůra z 1/2 pomeranče
  • citronová šťáva
  • po špetce mletého hřebíčku
  • skořice a citronového pepře
  • špetka soli

Postup:

Odblaněný šál z jelení kýty prokrojíme na velký obdélníkový plát, přes dvě vrstvy fólie ho rozklepeme, osolíme a posypeme mletým kořením na zvěřinu. Housky nakrájíme na kostičky, dáme na plech, nasucho je v troubě opečeme dozlatova a necháme vychladnout, vychladlé nasypeme do mísy.

100 ml smetany prošleháme se žloutky, vlijeme na vychladlé opečené kostičky housky a zlehka promícháme. Na pánvi s rozpuštěným máslem necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme nahrubo pokrájené kaštany a krátce orestujeme. Zalijeme zbylou smetanou, krátce povaříme a necháme zchladnout.

Zchladlé kaštany přidáme do mísy spolu s brusinkami a nasekanými bylinkami, opepříme a promícháme. Ze tří bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, přidáme do mísy a jen zlehka zapracujeme do nádivky. Nádivku stejnoměrně navrstvíme na plát zvěřiny, uhladíme stěrkou a pevně stočíme do rolády. Roládu na koncích zajistíme párátky a celou ji pevně ovážeme tenkým provázkem. Ovázanou roládu vložíme do pekáče, mírně podlijeme vodou a v troubě předehřáté na 180 °C zvolna pečeme asi 1,5 hodiny doměkka. Během pečení podle potřeby mírně podléváme a přeléváme výpekem.

Upečenou jelení roládu s jedlými kaštany a brusinkami podáváme buď studenou s též studenou brusinkovou omáčkou jako předkrm, nebo teplou s bramborovou kaší jako hlavní chod.

Brusinková omáčka

Brusinky dáme do kastrůlku, podlijeme vodou a krátce povaříme. Pak vlijeme víno, přidáme cukr, pomerančovou šťávu a kůru, koření a sůl a povaříme do požadované hustoty. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a cukrem, necháme vychladnout.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou jelení kýtu bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

Vyzkoušejte naše koření:

Doporučujeme vám toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena lesního

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena siky

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru

    Informace k objednávkám

    POZOR! Poslední objednávky přijímáme v úterý 17. prosince. Objednávky odeslané později budou vyřízeny po novém roce. Děkujeme za pochopení.