Suroviny:
- 600–800 g jelení plece bez kosti
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 1 větší cibule
- 70 g rajského protlaku
- 40 g másla
- 20 g slaniny
- 2 lžíce cukru
- 400 ml suchého červeného vína
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu, mletý pepř, sůl
Postup:
Důkladně odblaněnou a šlach zbavenou zvěřinu rozdělíme na větší kousky, osolíme, opepříme a posypeme rozemnutým tymiánem. Očistěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky.
V kastrolu rozpustíme máslo a nadrobno nakrájenou slaninu, vsypeme zeleninu s cibulí a několik minut zvolna opékáme. Poté směs posypeme cukrem a mícháme, než se cukr rozpustí a spojí se zeleninou. K tomuto základu přidáme zvěřinu, kterou průběžně obracíme, aby se zatáhla.
Nakonec přidáme rajský protlak, divoké koření, zalijeme částí vína tak, aby bylo vše potopené, a velmi zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přiléváme víno.
Hotový pokrm podáváme s těstovinami, knedlíkem, rýží nebo jen s pečivem.
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016