Suroviny:
- 600 g jeleního hřbetu bez kosti
- 6 středně velkých šalotek
- velký stroužek česneku
- 200 ml polosladkého červeného vína
- 100 ml zvěřinového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- lžíce medu
- lžíce másla
- snítka čerstvého tymiánu
- koření Šmidrkal na pikantní steak
- sůl
Postup:
Důkladně odblaněný jelení hřbet přes vlákno nakrájíme na špalíky, mírně je rukou sevřenou v pěst zploštíme na medailonky, posypeme kořením, osolíme a v pokojové teplotě necháme asi 15 minut odležet. Odleželé medailonky v hluboké pánvi s rozehřátým olejem z obou stran zprudka opečeme a odložíme stranou.
Do pánve vsypeme oloupané a podélně napůl rozkrojené šalotky, zakápneme je medem a krátce orestujeme. Pak přidáme na tenké plátky nakrájený oloupaný česnek a velmi krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní. Vhodíme snítku tymiánu, podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Pak podlijeme vývarem, zlehka promícháme, vložíme odložené medailonky a zakryté poklicí dusíme 5 až 8 minut. Poklici sejmeme, odstraníme tymián a vzniklou omáčku necháme vydusit asi na polovinu. Nakonec vhodíme máslo a krouživými pohyby s pánví ho necháme rozpustit.
Medailonky na šalotce podáváme s bramborovými hranolky.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.