Suroviny:

  • 600 g jeleního hřbetu bez kosti
  • 6 středně velkých šalotek
  • velký stroužek česneku
  • 200 ml polosladkého červeného vína
  • 100 ml zvěřinového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • lžíce medu
  • lžíce másla
  • snítka čerstvého tymiánu
  • koření Šmidrkal na pikantní steak
  • sůl

Postup:

Důkladně odblaněný jelení hřbet přes vlákno nakrájíme na špalíky, mírně je rukou sevřenou v pěst zploštíme na medailonky, posypeme kořením, osolíme a v pokojové teplotě necháme asi 15 minut odležet. Odleželé medailonky v hluboké pánvi s rozehřátým olejem z obou stran zprudka opečeme a odložíme stranou.

Do pánve vsypeme oloupané a podélně napůl rozkrojené šalotky, zakápneme je medem a krátce orestujeme. Pak přidáme na tenké plátky nakrájený oloupaný česnek a velmi krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní. Vhodíme snítku tymiánu, podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Pak podlijeme vývarem, zlehka promícháme, vložíme odložené medailonky a zakryté poklicí dusíme 5 až 8 minut. Poklici sejmeme, odstraníme tymián a vzniklou omáčku necháme vydusit asi na polovinu. Nakonec vhodíme máslo a krouživými pohyby s pánví ho necháme rozpustit.

Medailonky na šalotce podáváme s bramborovými hranolky.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěný a lahodný jelení hřbet Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

Vyzkoušejte naše koření:

Doporučujeme vám toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena lesního

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena siky

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru

    Informace k objednávkám

    POZOR! Poslední objednávky přijímáme v úterý 17. prosince. Objednávky odeslané později budou vyřízeny po novém roce. Děkujeme za pochopení.