Suroviny:

  • 1 kg jelení kýty bez kosti

  • 100 g slaniny

  • 100 g mrkve

  • 100 g celeru

  • 2 cibule

  • 50 g perníku na strouhání

  • 40 ml octa

  • 4 lžíce medu

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce oleje

  • 2 lžíce mandlových lupínků

  • 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, lžička celého černého pepře, mletý pepř, citronová šťáva, sůl

Postup:

Větší část slaniny nakrájíme na klínky a kýtu důkladně prošpikujeme. Poté ji ovážeme potravinovým provázkem, aby si zachovala tvar válečku, osolíme a vložíme do skleněné nebo porcelánové mísy.

Na másle a zbylé slanině zpěníme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zalijeme asi 150 ml vody, přidáme ocet, celé koření a necháme přejít varem. Zchladlé nalijeme na zvěřinu a necháme v chladu do druhého dne odležet; během té doby několikrát obrátíme.

Odleželou zvěřinu vyjmeme, osušíme, opečeme ze všech stran na pánvi potřené olejem, přendáme do pekáče, zalijeme nálevem i se zeleninou, polijeme medem, zakryjeme a v předehřáté troubě velmi zvolna pečeme asi 2 hodiny. Měkkou kýtu vyjmeme a uchováme v teple.

Šťávu přecedíme, přidáme nastrouhaný perník a asi 5 minut povaříme. Podle potřeby dochutíme solí, mletým pepřem, medem a citronovou šťávou.

Podáváme s houskovým knedlíkem, porce kýty sypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky. 

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou jelení kýtu bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena lesního

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena siky

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.


     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru