Suroviny:
- 1 kg jelení kýty bez kosti
- 100 g slaniny
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 2 cibule
- 50 g perníku na strouhání
- 40 ml octa
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce mandlových lupínků
- 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, lžička celého černého pepře, mletý pepř, citronová šťáva, sůl
Postup:
Větší část slaniny nakrájíme na klínky a kýtu důkladně prošpikujeme. Poté ji ovážeme potravinovým provázkem, aby si zachovala tvar válečku, osolíme a vložíme do skleněné nebo porcelánové mísy.
Na másle a zbylé slanině zpěníme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zalijeme asi 150 ml vody, přidáme ocet, celé koření a necháme přejít varem. Zchladlé nalijeme na zvěřinu a necháme v chladu do druhého dne odležet; během té doby několikrát obrátíme.
Odleželou zvěřinu vyjmeme, osušíme, opečeme ze všech stran na pánvi potřené olejem, přendáme do pekáče, zalijeme nálevem i se zeleninou, polijeme medem, zakryjeme a v předehřáté troubě velmi zvolna pečeme asi 2 hodiny. Měkkou kýtu vyjmeme a uchováme v teple.
Šťávu přecedíme, přidáme nastrouhaný perník a asi 5 minut povaříme. Podle potřeby dochutíme solí, mletým pepřem, medem a citronovou šťávou.
Podáváme s houskovým knedlíkem, porce kýty sypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky.
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016