Suroviny:

  • 1 kg jelení kýty bez kosti
  • 100 g slaniny
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g konzervovaných drcených rajčat
  • 400 ml tmavého piva
  • 250 ml zvěřinového vývaru
  • 60 g hořké čokolády
  • 3 lžíce balzamikového krému
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • lžíce kakaového prášku
  • lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 5 jalovčinek
  • lžička drceného kmínu
  • lžička chilli koření
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Postup:

Jelení kýtu nakrájíme přes vlákno na 3 cm silné steaky, z obou stran je osolíme a opepříme. V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej a steaky na něm zprudka opečeme, z každé strany asi 4 minuty. Opečené steaky odložíme stranou. Snížíme teplotu, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji rozpustit. Vsypeme na plátky nakrájenou cibuli a opečeme ji dozlatova. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a jen krátce restujeme, než se rozvoní. Poté vsypeme třtinový cukr a zeleninový základ necháme zkaramelizovat.

Opečené steaky nakrájíme na větší kostky a vrátíme je do kastrolu. Přidáme celé i mleté koření, zamícháme a krátce opékáme, aby se uvolnilo aroma koření.

Nakonec přidáme pivo, vývar, drcená rajčata, rajčatový protlak, na malé kousky nalámanou čokoládu a kakaový prášek, dobře vše promícháme, snížíme teplotu a zvolna pod poklicí vaříme asi hodinu, až je zvěřina měkká a omáčka hustá. Do hotového pokrmu vmícháme balzamikový krém a dochutíme cukrem a solí.

Jednotlivé porce zdobíme kopečkem zakysané smetany a snítkou čerstvého koriandru nebo plocholisté petržele, podáváme s dýňovým houskovým knedlíkem.

 

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou jelení kýtu bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K jelenímu chilli s čokoládou Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena lesního

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena siky

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru

    Informace k objednávkám

    POZOR! Poslední objednávky přijímáme v úterý 17. prosince. Objednávky odeslané později budou vyřízeny po novém roce. Děkujeme za pochopení.