Suroviny:
- 1 kg jelení kýty bez kosti
- 100 g slaniny
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 400 g konzervovaných drcených rajčat
- 400 ml tmavého piva
- 250 ml zvěřinového vývaru
- 60 g hořké čokolády
- 3 lžíce balzamikového krému
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce třtinového cukru
- lžíce kakaového prášku
- lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 5 jalovčinek
- lžička drceného kmínu
- lžička chilli koření
- 1/2 lžičky mleté skořice
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup:
Jelení kýtu nakrájíme přes vlákno na 3 cm silné steaky, z obou stran je osolíme a opepříme. V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej a steaky na něm zprudka opečeme, z každé strany asi 4 minuty. Opečené steaky odložíme stranou. Snížíme teplotu, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji rozpustit. Vsypeme na plátky nakrájenou cibuli a opečeme ji dozlatova. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a jen krátce restujeme, než se rozvoní. Poté vsypeme třtinový cukr a zeleninový základ necháme zkaramelizovat.
Opečené steaky nakrájíme na větší kostky a vrátíme je do kastrolu. Přidáme celé i mleté koření, zamícháme a krátce opékáme, aby se uvolnilo aroma koření.
Nakonec přidáme pivo, vývar, drcená rajčata, rajčatový protlak, na malé kousky nalámanou čokoládu a kakaový prášek, dobře vše promícháme, snížíme teplotu a zvolna pod poklicí vaříme asi hodinu, až je zvěřina měkká a omáčka hustá. Do hotového pokrmu vmícháme balzamikový krém a dochutíme cukrem a solí.
Jednotlivé porce zdobíme kopečkem zakysané smetany a snítkou čerstvého koriandru nebo plocholisté petržele, podáváme s dýňovým houskovým knedlíkem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.