Suroviny:

  • 750 g daňčí panenky
  • 70 g slaniny
  • 20 g jemně nastrouhané cibule
  • 5 lžic oleje
  • lžíce mletého divokého koření, lžička podrcených jalovčinek, sůl
  • krusta: 80 g hrubě mletých lískových oříšků nebo mandlí, 2–3 plátky celozrnného toustového chleba, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 2 lžíce jemně nasekané petrželové natě, mletý pepř, sůl
  • omáčka: 350 g oloupaných a jádřinců zbavených hrušek, 200 g čerstvých nebo mražených kanadských brusinek, 70 g cukru, 150 ml sherry, šťáva z 1 citronu, špetka kajenského pepře, sůl

Postup:

Daňčí panenku odblaníme, prošpikujeme klínky slaniny a vložíme do porcelánové nebo skleněné nádoby. Olej smícháme s divokým kořením, jalovcem, jemně nastrouhanou cibulí, pepřem a solí.

Vzniklou směs důkladně ze všech stran vetřeme do prošpikované zvěřiny, zakryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu 1–2 dny rozležet.

Po rozležení zvěřinu ze všech stran opečeme na rozpálené pánvi vytřené olejem. V mixéru rozmixujeme toustový chléb s olejem, nasypeme do misky, přidáme mleté ořechy, nasekanou petrželku, vejce, pepř, sůl a dobře promícháme. Opečenou panenku položíme na plech vyložený pečicím papírem, pokryjeme ořechovou směsí, vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 30–40 minut. Mezitím dáme do kastrolu na kostičky nakrájené hrušky, brusinky, zalijeme citronovou šťávou a sherry, přidáme cukr, špetku kajenského pepře a soli a svaříme do zahoustnutí.

Podáváme s bramborovými šiškami.

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou daňčí panenku Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K daňčí panence v krustě s brusinkovou omáčkou Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše dančí maso

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru