Suroviny:
- 750 g daňčí panenky
- 70 g slaniny
- 20 g jemně nastrouhané cibule
- 5 lžic oleje
- lžíce mletého divokého koření, lžička podrcených jalovčinek, sůl
- krusta: 80 g hrubě mletých lískových oříšků nebo mandlí, 2–3 plátky celozrnného toustového chleba, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 2 lžíce jemně nasekané petrželové natě, mletý pepř, sůl
- omáčka: 350 g oloupaných a jádřinců zbavených hrušek, 200 g čerstvých nebo mražených kanadských brusinek, 70 g cukru, 150 ml sherry, šťáva z 1 citronu, špetka kajenského pepře, sůl
Postup:
Daňčí panenku odblaníme, prošpikujeme klínky slaniny a vložíme do porcelánové nebo skleněné nádoby. Olej smícháme s divokým kořením, jalovcem, jemně nastrouhanou cibulí, pepřem a solí.
Vzniklou směs důkladně ze všech stran vetřeme do prošpikované zvěřiny, zakryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu 1–2 dny rozležet.
Po rozležení zvěřinu ze všech stran opečeme na rozpálené pánvi vytřené olejem. V mixéru rozmixujeme toustový chléb s olejem, nasypeme do misky, přidáme mleté ořechy, nasekanou petrželku, vejce, pepř, sůl a dobře promícháme. Opečenou panenku položíme na plech vyložený pečicím papírem, pokryjeme ořechovou směsí, vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 30–40 minut. Mezitím dáme do kastrolu na kostičky nakrájené hrušky, brusinky, zalijeme citronovou šťávou a sherry, přidáme cukr, špetku kajenského pepře a soli a svaříme do zahoustnutí.
Podáváme s bramborovými šiškami.
- AKCE!
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016