Suroviny:

  • 600 g daňčího hřbetu bez kosti
  • 300 g smrkových hříbků
  • 16–20 pevných švestek
  • 70 g slaniny
  • 50 g másla
  • lžíce oleje
  • lžíce medu
  • lžíce slivovice nebo jiného destilátu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 10 kuliček pepře, 10 jalovčinek, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, mletý pepř, špetka chilli, zelená petrželka, sůl

Postup:

Čerstvě podrcený pepř a jalovec, rozemnutý tymián a špetku soli promícháme, slaninu nakrájíme na klínky a obalíme ve směsi koření a soli. Daňčí hřbet odblaníme, nakrájíme na asi 3 cm silné medailonky a každý z boku prošpikujeme klínkem okořeněné slaniny.

Medailonky potřeme olejem, posypeme zbylým kořením a nakrájenou slaninou, osolíme a necháme v chladu rozležet. Pak je zprudka z obou stran opečeme na rozpálené pánvi vytřené olejem, narovnáme do zapékací mísy vyložené pečicím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 100 °C a pečeme 30 minut.

Očištěné hříbky nakrájíme na plátky a orestujeme rozložené v tenké vrstvě na velké pánvi na polovině másla a lžíci oleje. Podle chuti opepříme, osolíme, a nakonec vmícháme jemně nasekanou zelenou petrželku. Švestky zbavíme pecek a nakrájíme na čtvrtky.

Na jiné pánvi rozpustíme zbylé máslo, přidáme med, zalijeme slivovicí a citronovou šťávou, vložíme nakrájené švestky, posypeme chilli, promícháme a jen krátce prohřejeme.

Daňčí medailonky servírujeme přelité švestkovou omáčkou, přidáme restované houby a jako přílohu podáváme šťouchané brambory.

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěný a lahodný dančí hřbet bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K daňčí medailonkům s restovanými hříbky a švestkovým přelivem Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše dančí maso

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.


     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru