Suroviny:
- 600 g daňčího hřbetu bez kosti
- 300 g smrkových hříbků
- 16–20 pevných švestek
- 70 g slaniny
- 50 g másla
- lžíce oleje
- lžíce medu
- lžíce slivovice nebo jiného destilátu
- šťáva z 1/2 citronu
- 10 kuliček pepře, 10 jalovčinek, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, mletý pepř, špetka chilli, zelená petrželka, sůl
Postup:
Čerstvě podrcený pepř a jalovec, rozemnutý tymián a špetku soli promícháme, slaninu nakrájíme na klínky a obalíme ve směsi koření a soli. Daňčí hřbet odblaníme, nakrájíme na asi 3 cm silné medailonky a každý z boku prošpikujeme klínkem okořeněné slaniny.
Medailonky potřeme olejem, posypeme zbylým kořením a nakrájenou slaninou, osolíme a necháme v chladu rozležet. Pak je zprudka z obou stran opečeme na rozpálené pánvi vytřené olejem, narovnáme do zapékací mísy vyložené pečicím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 100 °C a pečeme 30 minut.
Očištěné hříbky nakrájíme na plátky a orestujeme rozložené v tenké vrstvě na velké pánvi na polovině másla a lžíci oleje. Podle chuti opepříme, osolíme, a nakonec vmícháme jemně nasekanou zelenou petrželku. Švestky zbavíme pecek a nakrájíme na čtvrtky.
Na jiné pánvi rozpustíme zbylé máslo, přidáme med, zalijeme slivovicí a citronovou šťávou, vložíme nakrájené švestky, posypeme chilli, promícháme a jen krátce prohřejeme.
Daňčí medailonky servírujeme přelité švestkovou omáčkou, přidáme restované houby a jako přílohu podáváme šťouchané brambory.
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016