Suroviny:
na nudličky:
- 900 g jelení svíčkové
- 3 stroužky česneku
- 2 velké červené cibule
- nať ze 2 jarních cibulek
- 2 lžičky třtinového cukru
- lžička rybí omáčky
- směs jemně mletého koření na zvěřinu
- 4 lžíce slunečnicového oleje na opékání
- 2 lžíce másla na dokončení
na omáčku:
- 100 ml bílého dezertního vína
- 3 lžíce sladké sójové omáčky
- lžíce rýžového octa
- lžíce třtinového cukru
na dresink:
- 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- lžička krupicového cukru
- špetka bílého pepře a soli
k podávání: čerstvá rukola, rýže
Postup:
Do velké mísy dáme svíčkovou nakrájenou na nudličky, mírně posypeme zvěřinovým kořením, přidáme prolisovaný česnek a rybí omáčku, promícháme a necháme asi 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.
V malé misce metličkou prošleháme všechny suroviny na omáčku, až se cukr rozpustí, a odložíme stranou. V další malé misce metličkou prošleháme všechny suroviny na dresink, také až se cukr rozpustí, a uložíme do chladničky.
V hluboké wok pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje na vysokou teplotu, vložíme polovinu naložených nudliček svíčkové a zprudka je ze všech stran krátce opečeme. Přidáme polovinu cibule nakrájené na silnější plátky rozdělené na kroužky a polovinu natě z jarní cibulky nakrájené na větší kousky. Zasypeme lžičkou třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Zalijeme polovinou směsi na omáčku, promícháme a necháme krátce probublat. Vzniklou směs přesuneme pomocí stěrky z pánve do misky a udržujeme v teple. Pánev vytřeme papírovou utěrkou a předešlý postup opakujeme se zbylými surovinami. Ke druhé dávce hotových nudliček vrátíme první várku, přidáme máslo a jen zlehka promícháme, až se máslo rozpustí.
Servírujeme tak, že na talíř rozložíme oprané lístky rukoly, zakápneme limetkovým dresinkem a navrch položíme porci nudliček s karamelizovanou cibulí. Podáváme s rýži.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.