Suroviny:
- 800 g jelení kýty bez kosti (vrchní šál)
- 200 g tenkých plátků anglické slaniny
- 3 vejce
- 3 lžíce mléka
- dvě šalotky
- 1 syrová červená paprika
- svazek medvědího česneku
- hrst hladkolisté petrželky
- lžíce sádla
- lžíce hladké mouky
- zvěřinový vývar
- mletý pepř
- směs mletého zvěřinového koření
- sůl
Postup:
Odblaněnou jelení kýtu prokrojíme na plát a přes fólii zlehka naklepeme, z obou stran osolíme a posypeme zvěřinovým kořením. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme najemno nasekanou petrželku, špetku pepře a sůl a na velké pánvi usmažíme tenkou omeletu.
Na pracovní plochu poklademe plátky anglické slaniny tak, aby se překrývaly. Na slaninu položíme plát kýty, na zvěřinu položíme vychladlou omeletu a na ni pak střídavě v pruzích narovnáme proužky červené papriky a listy medvědího česneku. Pevně srolujeme a ovážeme tenkým provázkem.
V pekáči na sádle zpěníme nadrobno nakrájené šalotky, vložíme roládu, podlijeme vývarem, zakryjeme vrchním dílem pekáče a v troubě předehřáté na 200 ºC zvolna pečeme asi hodinu. Podle potřeby podléváme vývarem a přeléváme výpekem. Ke konci pečení odklopíme a dopečeme doměkka a dozlatova.
Upečenou roládu vyjmeme a udržujeme ji v teple. Šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme, nakonec dochutíme pepřem a solí.
Roládu z jelení kýty nakrájenou na plátky podáváme s bramborovou kaší.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.