Suroviny:
- 1 kg jeleního kýty bez kosti
- 150 g slaniny
- 4 vejce,
- 3 sladkokyselé okurky
- 2 vídeňské nebo jiné tenké jemné párky,
- 3 cibule
- 2 lžíce hořčice
- lžička drcených jalovčinek, lžička sladké papriky, světlá instantní jíška, kadeřavá petrželka, mletý pepř, sůl
Postup:
Zvěřinu z kýty rozřízneme na plát a naklepeme, osolíme, posypeme drcenými jalovčinkami, paprikou a potřeme hořčicí.
Polovinu slaniny a jednu cibuli nakrájíme, zpěníme na pánvi, nalijeme rozšlehaná vejce, opepříme, osolíme a necháme srazit. Vychladlá vejce položíme na plát masa, posypeme nasekanou petrželkou, poklademe půlkami okurek a párky. Stočíme do rolády a ovážeme potravinovým provázkem. Zbylou slaninu a cibule nakrájíme, vložíme do pekáče, přidáme ovázanou roládu, z vrchu ještě trochu opepříme, osolíme a posypeme drcenými jalovčinkami.
Podlijeme horkou vodou nebo vývarem, zakryjeme poklicí a pečeme v troubě přibližně 80 minut. Potom poklici odstraníme, podle potřeby podlijeme a zvolna dopečeme. Šťávu přecedíme, zahustíme jíškou a krátce povaříme.
Podáváme s dušenou rýží a jeřabinovým kompotem.
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016