Suroviny:
600 g jelení kýty bez kosti
300 g malých smrkových hříbků
200 ml bílého dezertního vína
200 ml zvěřinového vývaru
200 ml smetany na vaření
2 lžíce olivového oleje
hladká mouka, třtinový cukr, jemně mleté koření na zvěřinu, sůl, plocholistá petržel
Postup:
Jelení kýtu nakrájíme na plátky, okraje nařízneme, naklepeme, osolíme, lehce posypeme kořením a obalíme v mouce. Hříbky též nakrájíme na plátky. V pánvi na rozehřátém oleji opékáme plátky obalené kýty z každé strany asi 3 až 4 minuty, odložíme stranou. Do pánve přidáme nakrájené hříbky a restujeme je asi 4 minuty. Pak vlijeme víno a vývar, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 10 minut, až se tekutiny zredukují na polovinu. Nakonec vlijeme smetanu, promícháme, vrátíme opečené plátky kýty a společně 5 minut povaříme. Omáčku dochutíme cukrem a solí.
Jelení plátky na hříbkách servírujeme posypané nasekanou plocholistou petrželí, podáváme s houskovým knedlíkem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.