Suroviny:

  • 1 kg daňčí zvěřiny bez kosti (plec, krk, nožiny)
  • 150 g slaniny vcelku
  • 2 lžíce másla
  • 2 velké mrkve
  • 1 velká petržel
  • půlka celeru
  • 1 velká cibule
  • 250 ml červeného vína
  • 500 ml zvěřinového vývaru
  • 2 lžíce rybízového džemu
  • 2 lžíce nastrouhaného perníku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • lžíce instantní tmavé jíšky
  • citronová šťáva
  • 2 bobkové listy
  • 5 jalovčinek
  • 3 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • směs mletého koření na zvěřinu
  • sůl

Postup:

Očištěnou a důkladně odblaněnou zvěřinu nakrájíme na větší kostky, dáme do misky, osolíme, posypeme zvěřinovým kořením, promícháme a odložíme stranou. V kastrolu na másle rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu. Vsypeme na větší kousky nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a celé koření a dobře osmahneme. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a jen krátce osmahneme.

Osmahnutou zeleninu posypeme třtinovým cukrem a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Zeleninu odhrneme ke krajům kastrolu a na prostředku důkladně ze všech stan osmahneme odloženou zvěřinu. Když je zvěřina zatažená, podlijeme vínem a vývarem tak, aby byla zvěřina pod hladinou, zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme doměkka.

Rybízový džem a nastrouhaný perník dáme do misky, přidáme pár lžic horkého vývaru a vymícháme dohladka. Tuto směs přidáme k masovému základu, důkladně promícháme a krátce povaříme. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme ji instatntní jíškou. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí. Omáčka by měla být středně hustá, lesklá, pikantní sladkokyselé chuti.

Podáváme s houskovým či karlovarským knedlíkem nebo s chlebem. Před servírováním ozdobíme kroužky červené cibule a posypeme jemně nastrouhaným křenem a nasekanou natí plocholisté petržele.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěné a lahodné daňčí maso na guláš Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K daňčímu ragú na červeném víně Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše dančí maso

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru

    Informace k objednávkám

    POZOR! Poslední objednávky přijímáme v úterý 17. prosince. Objednávky odeslané později budou vyřízeny po novém roce. Děkujeme za pochopení.