Suroviny:
- 1 kg daňčí zvěřiny bez kosti (plec, krk, nožiny)
- 150 g slaniny vcelku
- 2 lžíce másla
- 2 velké mrkve
- 1 velká petržel
- půlka celeru
- 1 velká cibule
- 250 ml červeného vína
- 500 ml zvěřinového vývaru
- 2 lžíce rybízového džemu
- 2 lžíce nastrouhaného perníku
- 2 lžíce třtinového cukru
- lžíce instantní tmavé jíšky
- citronová šťáva
- 2 bobkové listy
- 5 jalovčinek
- 3 kuličky nového koření
- 1/2 lžičky celého černého pepře
- směs mletého koření na zvěřinu
- sůl
Postup:
Očištěnou a důkladně odblaněnou zvěřinu nakrájíme na větší kostky, dáme do misky, osolíme, posypeme zvěřinovým kořením, promícháme a odložíme stranou. V kastrolu na másle rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu. Vsypeme na větší kousky nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a celé koření a dobře osmahneme. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a jen krátce osmahneme.
Osmahnutou zeleninu posypeme třtinovým cukrem a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Zeleninu odhrneme ke krajům kastrolu a na prostředku důkladně ze všech stan osmahneme odloženou zvěřinu. Když je zvěřina zatažená, podlijeme vínem a vývarem tak, aby byla zvěřina pod hladinou, zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme doměkka.
Rybízový džem a nastrouhaný perník dáme do misky, přidáme pár lžic horkého vývaru a vymícháme dohladka. Tuto směs přidáme k masovému základu, důkladně promícháme a krátce povaříme. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme ji instatntní jíškou. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí. Omáčka by měla být středně hustá, lesklá, pikantní sladkokyselé chuti.
Podáváme s houskovým či karlovarským knedlíkem nebo s chlebem. Před servírováním ozdobíme kroužky červené cibule a posypeme jemně nastrouhaným křenem a nasekanou natí plocholisté petržele.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.