Suroviny:

  • 1 kg dančí kýty bez kosti (ořech)
  • 2 velkém mrkve
  • 1 petržel
  • půlka menšího celeru
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • 200 g šípkového džemu
  • 300 ml červeného vína
  • 80 g slaniny vcelku
  • 80 g másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 5 jalovčinek
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • vrchovatá lžička mletého zvěřinového koření
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • sůl
  • zvěřinový vývar na podlití

Postup:

Důkladně odblaněnou dančí kýtu opláchneme studenou vodou, osušíme, prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením, tenkým provázkem pevně svážeme do válečku a odložíme.

V pekáči na rozpuštěném másle krátce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme nahrubo nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a též osmahneme. Přidáme 2 lžíce šípkového džemu a třtinový cukr, za stálého míchání necháme zeleninovou směs zkaramelizovat a odhrneme ji k okrajům pekáče.

Na uvolněnou plochu vložíme prošpikovanou kýtu, ze všech stran ji důkladně osmahneme, až se zatáhne. Kolem kýty rovnoměrně rozložíme zkaramelizovanou zeleninu, vložíme celé koření zavázané v pláténku, podlijeme částí vína a vývarem a zakryté v troubě předehřáté na 200 °C pečeme 1,5 až 2 hodiny doměkka. Během pečení podléváme vínem a vývarem a přeléváme výpekem. Měkkou kýtu vyjmeme z pekáče a uchováme ji v teple.

Upečenou zeleninu s výpekem přendáme do hrnce, vyjmeme pláténko s celým kořením a tyčovým mixérem najemno rozmixujeme. Přidáme zbylý šípkový džem a víno, skořici a krátce povaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.
Úhledné plátky dančí kýty přelité šípkovou omáčkou podáváme s bramborovými knedlíky.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou dančí kýtu bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

Vyzkoušejte naše koření:

Doporučujeme vám toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše dančí maso

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru

    Informace k objednávkám

    POZOR! Poslední objednávky přijímáme v úterý 17. prosince. Objednávky odeslané později budou vyřízeny po novém roce. Děkujeme za pochopení.