Suroviny:
- 1 kg dančí kýty bez kosti (ořech)
- 2 velkém mrkve
- 1 petržel
- půlka menšího celeru
- 1 cibule
- 1 citron
- 200 g šípkového džemu
- 300 ml červeného vína
- 80 g slaniny vcelku
- 80 g másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- 5 jalovčinek
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1/2 lžičky celého černého pepře
- vrchovatá lžička mletého zvěřinového koření
- 1/4 lžičky mleté skořice
- sůl
- zvěřinový vývar na podlití
Postup:
Důkladně odblaněnou dančí kýtu opláchneme studenou vodou, osušíme, prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením, tenkým provázkem pevně svážeme do válečku a odložíme.
V pekáči na rozpuštěném másle krátce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme nahrubo nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a též osmahneme. Přidáme 2 lžíce šípkového džemu a třtinový cukr, za stálého míchání necháme zeleninovou směs zkaramelizovat a odhrneme ji k okrajům pekáče.
Na uvolněnou plochu vložíme prošpikovanou kýtu, ze všech stran ji důkladně osmahneme, až se zatáhne. Kolem kýty rovnoměrně rozložíme zkaramelizovanou zeleninu, vložíme celé koření zavázané v pláténku, podlijeme částí vína a vývarem a zakryté v troubě předehřáté na 200 °C pečeme 1,5 až 2 hodiny doměkka. Během pečení podléváme vínem a vývarem a přeléváme výpekem. Měkkou kýtu vyjmeme z pekáče a uchováme ji v teple.
Upečenou zeleninu s výpekem přendáme do hrnce, vyjmeme pláténko s celým kořením a tyčovým mixérem najemno rozmixujeme. Přidáme zbylý šípkový džem a víno, skořici a krátce povaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.
Úhledné plátky dančí kýty přelité šípkovou omáčkou podáváme s bramborovými knedlíky.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016