Suroviny:
- 1 kg daňčí kýty bez kosti
- 400 g čerstvých nebo zavařených lišek
- 4 lžíce hustého brusinkového džemu s celými brusinkami
- 500 ml zvěřinového vývaru
- 300 ml červeného vína
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- lžíce rajčatového protlaku
- lžíce třtinového cukru
- malá červená cibule
- stroužek česneku
- 3 bobkové listy
- 5 jalovčinek
- 3 kuličky nového koření
- směs mletého koření na zvěřinu
- sůl
Postup:
Odblaněnou daňčí kýtu nakrájíme na větší kostky, vložíme do mísy, osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením a moukou a promícháme, aby se kostky zvěřiny moukou a kořením obalily ze všech stran. V kastrolu se silným dnem rozehřejeme máslo s olejem, vsypeme připravenou zvěřinu, ze všech stran ji zprudka osmahneme a odložíme stranou. Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a celé koření a krátce orestujeme. Pak přidáme rajčatový protlak a třtinový cukr a necháme krátce zkaramelizovat. Vrátíme osmahnutou zvěřinu, podlijeme vínem a vývarem, přiklopíme a v troubě předehřáté na 190 °C dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme lišky a brusinkový džem, promícháme a společně dodusíme doměkka.
Jednotlivé porce ragú servírujeme s kopečkem zakysané smetany a lžičkou brusinkového džemu, podáváme se špeclemi.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.