Suroviny:
- na bifteky:
- 500 g mleté zvěřiny z divočáka
- 50 g strouhanky
- 1 velké vejce
- velký stroužek česneku
- lžíce kečupu
- lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- necelá lžička mletého koření na zvěřinu
- mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- na hříbkovou omáčku:
- 8 malých smrkových hříbků
- 300 ml zvěřinového vývaru
- 1 malá šalotka
- 2 lžíce másla
- 2 rovné lžíce hladké mouky
- lžíce kečupu
- lžička worcesterské omáčky
- mleté zvěřinové koření
- sůl
Postup:
Do velké mísy dáme mletou zvěřinu, strouhanku, vejce, utřený česnek, kečup, dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku a koření na zvěřinu, osolíme, opepříme a důkladně vymícháme. Ze zvěřinové směsi vytvarujeme 6 oválných bifteků o tloušťce asi 2 cm.
Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej na středně vysokou teplotu, vložíme bifteky a opékáme je dozlatova asi 4 až 5 minut z každé strany. Opečené bifteky odložíme stranou.
Do pánve přidáme máslo, necháme ho rozpustit, na něm orestujeme nejdříve nadrobno pokrájenou šalotku. Poté vsypeme na silnější plátky nakrájené hříbky a restujeme je asi 5 minut.
Orestované hříbky odložíme k opečeným biftekům. Do výpeku vsypeme mouku, krátce osmahneme, zalijeme vývarem, přidáme kečup a worcesterskou omáčku, metličkou prošleháme a důkladně povaříme. Hustotu omáčky doladíme přidáním vývaru, podle potřeby dochutíme solí. Nakonec do omáčky vložíme odložené bifteky a hříbky, zakryjeme poklicí a zvolna asi 8 až 10 minut dusíme.
Podáváme s bramborovou kaší.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.