
Suroviny:
700 g daňčí panenské svíčkové
lžíce olivového oleje
mletý bílý pepř
sůl
na omáčku:
200 ml jablečno-zázvorového džusu
2 lžíce medu
2 lžíce hoisin omáčky
lžíce rýžového octa
2 stroužky česneku
3 cm čerstvého zázvoru
lžíce kukuřičného škrobu
k servírování:
salátová okurka
jarní cibulky s natí
sezam
Postup:
Důkladně odblaněnou svíčkovou potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a necháme v pokojové teplotě asi 30 minut odležet.
Do kastrůlku vlijeme džus, přidáme med, hoisin omáčku, ocet, najemno nastrouhaný česnek a zázvor, promícháme a přivedeme k varu. Přidáme škrob rozmíchaný ve dvou lžících studené vody, promícháme a zvolna povaříme do zhoustnutí.
Na grilovací pánvi potřené olivovým olejem grilujeme odleželou svíčkovou podle požadavku na propečenost asi 3 minuty z každé strany. Grilovanou svíčkovou odložíme stranou, zakryjeme alobalem a necháme 5 až 7 minut odpočívat.
Na talíře rozprostřeme uvařenou rýži. Na jedné straně ji poklademe tenkými plátky salátové okurky. Na druhou stranu položíme na plátky nakrájenou grilovanou svíčkovou, kterou vydatně přelijeme česnekovo-zázvorovou omáčkou. Vše posypeme sezamem a nakrájenou natí jarních cibulek.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016