Suroviny:

na pečeni:

  • 1 kg daňčího hřbetu bez kosti

  • 3 lžíce slunečnicového oleje

  • jemně mletá směs koření na zvěřinu

  • sůl

na bylinkovou krustu:

  • 5 lžic strouhanky

  • 10 lžic slunečnicového oleje

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice

  • 2 lžičky dijonské hořčice

  • po snítce čerstvého tymiánu

  • rozmarýnu a plocholisté petržele

  • sůl

na podzimní zeleninu:

  • 800 g malých brambor

  • 500 g růžičkové kapusty

  • po jedné velké červené

  • žluté a fialové mrkvi

  • 1 kořen petržele

  • snítka tymiánu a rozmarýnu

  • sůl

 

Postup:

Nejdříve si připravíme směs na bylinkovou krustu. Do misky vsypeme strouhanku, vlijeme olej, přidáme prolisovaný česnek, obě hořčice a nadrobno nasekané bylinky, osolíme a dobře promícháme.Důkladně odblaněný daňčí hřbet mírně posypeme zvěřinovým kořením, osolíme a v pekáčku na rozpáleném oleji zprudka ze všech stran opečeme. Opečený hřbet odložíme stranou. K výpeku vlijeme asi 400 ml vody, výpek seškrábneme ze dna a stěn pekáče a metličkou prošleháme, až se výpek rozpustí. Slijeme do misky, později použijeme k podlévání pečeně.
Opečený hřbet potřeme směsí na bylinkovou krustu, vložíme do pekáče, mírně podlijeme a v troubě předehřáté na 180 °C pod poklicí zvolna pečeme asi 1,5 hodiny, během pečení podle potřeby mírně podléváme.

Dále si připravíme zeleninu. Brambory, mrkve a petržel neloupeme, jen je pod tekoucí studenou vodou důkladně kartáčkem očistíme. Brambory rozpůlíme, kořenovou zeleninu pokrájíme na větší špalíky, vložíme do mísy, přidáme omytou růžičkovou kapustu, osolíme a promícháme. Asi půl hodiny před koncem pečení obložíme pečeni zeleninou, přidáme snítky bylinek a pod poklicí dopékáme, až je zelenina i pečeně měkká. Ke konci pečení na 5 až 8 minut odkryjeme poklici a dopečeme dozlatova.

Daňčí pečeni v bylinkové krustě nakrájíme na plátky, které klademe na jednotlivé porce pečené podzimní zeleniny.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěný a lahodný dančí hřbet bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K dančí pečeni Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše dančí maso

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru

    Informace k objednávkám

    POZOR! Poslední objednávky přijímáme v úterý 17. prosince. Objednávky odeslané později budou vyřízeny po novém roce. Děkujeme za pochopení.