Suroviny:
na hamburger:
- 500 g mleté daňčí zvěřiny z kýty nebo plece
- 1 velké vejce
- malá šalotka
- stroužek česneku
- snítka čerstvého rozmarýnu
- kůra a šťáva z půlky citronu
- citronový pepř
- sůl
- olivový olej na grilování
na pikantní majonézu:
- 150 g majonézy
- 4 lžíce sladké chilli omáčky
- lžíce citronové šťávy
na kompletaci hamburgerů:
- 4 hamburgerové bulky
- čerstvý křehký salát
- 8 tenkých plátků anglické slaniny
- 4 plátky uzeného sýra
- 4 sterilované okurky
- 2 červené cibule
Postup:
Do větší mísy dáme umletou zvěřinu, rozklepneme vejce, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, lžíci nadrobno pokrájených lístků rozmarýnu, najemno nastrouhanou kůru a šťávu z půlky citronu, opepříme, osolíme a důkladně vymícháme na kompaktní směs. Rukama smočenýma ve studené vodě vytvarujeme čtyři o něco větší hamburgery, než je průměr bulky, palcem uprostřed vyhloubíme mělký důlek. Takto připravené hamburgery necháme krátce odležet.
Mezitím si připravíme ostatní komponenty. Na pikantní majonézu v menší misce metličkou prošleháme všechny suroviny a odložíme do chladničky. Plátky anglické slaniny dokřupava opečeme z obou stran na rozpálené suché pánvi a odložíme stranou. Sterilované okurky podélně nakrájíme na středně silné plátky, oloupanou cibuli nakrájíme na kroužky.
Gril rozpálíme na středně vysokou teplotu, rošty potřeme olivovým olejem. Odleželé hamburgery grilujeme podle tloušťky a podle požadavku na propečení asi 3 až 4 minuty z každé strany. Na ještě horké hamburgery položíme plátky sýra, pak je odložíme a zakryjeme alobalem.
Hamburgerové bulky rozkrojíme a obě řezné plochy vydatně potřeme pikantní majonézou. Na spodní část bulky postupně vrstvíme oprané listy křehkého salátu, plátky sterilované okurky, kroužky cibule, opraženou slaninu, hamburger se sýrem a navrch znovu zeleninu a slaninu. Přiklopíme vrchní částí bulky, zlehka přimáčkneme a zajistíme špejlí.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.