Suroviny:
- 1 kg jelení plece bez kosti
- 1,25 l brusinkového džusu
- lžíce slunečnicového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- snítka čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 5 jalovčinek
- 5 zrnek nového koření
- lžička celého pepře
- sůl
Na knedlíky:
- 750 g brambor uvařených ve slupce
- 250 g pšeničné polohrubé mouky
- 1 vejce + 1 žloutek
- vrchovatá lžíce bramborového škrobu
- lžíce octa
- sůl
Na lišky:
- 150 g čerstvých nebo sterilovaných lišek
- 1 malá šalotka
- 2 stroužky česneku
- lžíce másla
- lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky balzamikového octa
- špetka mletého bílého pepře
- sůl
- k podávání svazeček čerstvé natě kopru
Postup:
Trhaná jelení plec
Nejdříve si připravíme marinádu. Do brusinkového džusu přidáme na plátky nakrájený česnek, na měsíčky nakrájenou cibuli, lístky čerstvého tymiánu a celé koření, osolíme, promícháme a krátce povaříme, aby se uvolnila chuť koření. Zvěřinu vcelku vložíme do menšího pekáčku, zalijeme zchladlou marinádou, přiklopíme a přes noc necháme v chladničce marinovat.
Druhý den vyndáme zvěřinu z marinády a na rozpálené pánvi potřené lžící oleje ji ze všech stran dozlatova opečeme. Opečenou zvěřinu vrátíme do pekáčku s marinádou, přiklopíme a v troubě předehřáté na 140 °C pečeme 4–5 hodin doměkka. Během pečení zvěřinu občas otočíme.
Upečenou zvěřinu vyndáme z marinády a pomocí dvou vidliček ji natrháme. Marinádu svaříme na polovinu, přecedíme a vmícháme ji do natrhané zvěřiny.
Bramborové knedlíky
Aby bramborové těsto čekáním na vroucí vodu nezřídlo, nejdříve naplníme velký kastrol nejméně 3 litry vody, osolíme ji a přivedeme k varu. Teprve pak pokračujeme v přípravě knedlíků.
Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme do mísy. Přidáme mouku, škrob, rozšlehané vejce a žloutek, ocet a sůl a rychle zpracujeme na vláčné tužší těsto. Z něj na pracovní ploše posypané moukou vyválíme plát o tloušťce 0,5 cm. Plát rozdělíme na čtverce 8 x 8 cm. Doprostřed každého čtverce dáme lžíci vychladlé trhané zvěřiny. Všechny čtyři cípy těsta prsty spojíme a knedlík v dlaních zakulatíme tak, aby se zacelily všechny otvory.
Hotové menší knedlíky o průměru asi 5 cm najednou vložíme do jen mírně vroucí vody, vařečkou je opatrně odlepíme ode dna a vodu opět co nejrychleji přivedeme k varu. Poté knedlíky zvolna vaříme 10 až 12 minut, až vyplavou na hladinu. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody děrovanou naběračkou a odložíme na tác.
Restované lišky
Lišky očistíme, větší překrojíme napůl. V pánvi na rozehřátém oleji a másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme na plátky nakrájený česnek a velmi krátce restujeme, jen co se rozvoní. Pak přidáme lišky a zprudka je orestujeme, aby se z nich odpařila voda.
Nakonec zakápneme medem a balzamikem (při použití lišek sterilovaných ve sladkokyselém nálevu je z nálevu scedíme a balzamikový ocet v závěru přípravy vynecháme), opepříme, osolíme a za stálého míchání necháme 2 až 3 minuty karamelizovat.
Bramborové knedlíky plněné trhanou jelení plecí podáváme obložené restovanými liškami a posypané čerstvou natí kopru.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.