Suroviny:
- 750 g dančího hřbetu bez kosti
- 150 g anglické slaniny vcelku
- po 150 g červeného a bílého hroznového vína
- 2 čerstvé fíky
- 50 g mandlí
- 30 g másla
- olej
- 100 ml bílého vína
- šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce medu, lžička drcených jalovčinek, půl lžičky tymiánu, mletý pepř, sůl
Postup:
Očištěný a odblaněný dančí hřbet prošpikujeme klínky slaniny obalenými v drcených jalovčinkách a tymiánu. Osolíme, opepříme, posypeme zbylými jalovčinkami a tymiánem a necháme v chladu rozležet.
Poté zvěřinu důkladně ze všech stran opečeme na pánvi potřené olejem, vložíme do pekáče, posypeme částí oloupaných a nakrájených mandlí, mírně podlijeme a pečeme v předehřáté troubě doměkka.
Šťávu slijeme a upečený hřbet necháme v troubě „dojít“. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme zbylé mandle, hroznové víno, fíky nakrájené na čtvrtky, med, citronovou šťávu, bílé víno a šťávu a krátce povaříme. Nakonec podle chuti osolíme, opepříme, popř. okyselíme nebo přisladíme.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016