
- Suroviny:
- 1,5 až 2 kg kýty s kostí z divočáka (selete)
- 300 ml suchého bílého vína
- 100 g anglické slaniny v celku
- 6 stroužků česneku
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 bílá cibule
- svazek zeleného chřestu
- svazek čerstvého rozmarýnu
- olivový olej
- mletý zelený pepř
- sůl
na bylinkovou salsu
- 4 vejce
- olivový olej
- hrstka čerstvé máty
- hrstka čerstvé petrželové natě
- lžíce čerstvé citronové šťávy
- lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- mletý bílý pepř
- sůl
Kýtu s kostí hustě protkneme stroužky česneku a klínky anglické slaniny, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, vložíme do velkého pekáče, poklademe snítkami rozmarýnu, obložíme cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme bílým vínem, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 2 hodiny doměkka. Během pečení přeléváme výpekem.
Mezitím si připravíme zeleninu. Očištěné mrkve a petržele pokrájíme na větší kusy, oloupaný chřest překrojíme na třetiny. Dáme do hluboké mísy, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Asi 1/2 hodiny před koncem pečení obložíme kýtu ochucenou zeleninou, podle potřeby mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dopečeme.
Na bylinkovou salsu žloutky z natvrdo uvařených a vychladlých vajec nastrouháme najemno, přidáme nadrobno nasekanou mátu a petrželku, citronovou šťávu a kůru, osolíme a opepříme. Přidáme tolik olivového oleje, aby po zamíchání vznikla hustá salsa.
Upečenou kýtu položíme na velký servírovací talíř, přelijeme výpekem, obložíme pečenou zeleninou a v misce přidáme bylinkovou salsu. Podáváme s malými brambůrkami vařenými ve slupce.
Recepty, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016