Suroviny:
na špízy:
- 500 g hřbetu z mladého divočáka (nejlépe ze selete, případně z lončáka)
- po jedné čerstvé masité červené, zelené a žluté paprice
- 2 velké červené cibule
- 150 g žampionů
- citronový pepř
- sůl
- olivový olej na potření
na marinádu:
- 100 ml sladšího červeného vína
- 2 lžíce teriyaki omáčky
- lžíce sladké sójové omáčky
- lžička čerstvě podrceného pepře čtyř barev
- špetka soli
Postup:
Důkladně odblaněný hřbet z divočáka nakrájíme na stejně velké kostky, vložíme do misky, zalijeme marinádou připravenou prošleháním všech ingrediencí a uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Půl hodiny před sestavováním špízů vyndáme z chladničky.
Papriky nakrájíme na podobně velké kousky jako zvěřinu, oloupanou cibuli na čtvrtinky až osminky, žampiony na silnější plátky. Nakrájenou zeleninu a žampiony dáme do mělké misky, ochutíme čerstvě mletým citronovým pepřem a solí a zlehka promícháme.
Na kovové špízové jehly střídavě napichujeme marinovanou zvěřinu, zeleninu a žampiony. Takto připravené špízy lehce potřeme olivovým olejem a na rozpáleném grilu zprudka opékáme z každé strany asi 3 minuty na vzhled pěkně grilované zvěřiny a zeleniny. Před podáváním necháme špízy asi 5 minut odpočinout.
Podáváme s různými studenými omáčkami nebo dipy a s pečivem či opečenými bramborami.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.