Suroviny:
- 800 g boku z divočáka bez kosti
- 300 g plátků irské zadní slaniny
- 250 g sušených švestek
- 4 hrušky
- 1 větší šalotka
- 300 ml portského
- zvěřinový vývar
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- směs mletého koření na zvěřinu
- sůl
Postup:
Sušené švestky zalijeme portským a necháme přes noc macerovat. Před použitím je scedíme, portské odložíme stranou. Bok z divočáka rozdělíme na dva díly a každý rozklepeme na plát o rozměrech asi 20 x 25 cm. Z obou stran posypeme mletým kořením, osolíme, poklademe plátky slaniny, ve dvou řadách položíme scezené švestky, pevně stočíme do rolády a ovážeme tenkým provázkem.
V pekáči rozehřejeme máslo s olejem, rolády ze všech stran zprudka opečeme a odložíme stranou. Ve výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, vložíme opečené rolády, podlijeme portským a vývarem, zakryjeme a v troubě předehřáté na 170 °C zvolna pečeme doměkka. Během pečení přeléváme výpekem a podle potřeby mírně podlijeme vývarem.
Asi 15 minut před koncem pečení přidáme hrušky nakrájené na čtvrtinky a zbavené jádřinců a společně dopečeme doměkka.
Roládu nakrájenou na plátky obložíme pečenými hruškami a přelijeme šťávou. Podáváme s bramborovou kaší.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.