Suroviny:
800 g kýty z divočáka bez kosti,
1 zelená a 1 červená masitá paprika,
1 šalotka,
2 stroužky česneku,
300 ml zvěřinového vývaru,
100 ml smetany na šlehání,
2 lžíce másla,
2 lžíce olivového oleje,
2 lžíce hladké mouky,
lžíce třtinového cukru,
lžíce balzamikového krému,
směs jemně mletého koření na zvěřinu,
sůl
Postup:
Odblaněnou kýtu z divočáka nakrájíme na silnější plátky, přes fólii naklepeme, posypeme kořením, osolíme a odložíme stranou. Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej, vložíme okořeněné plátky, opékáme z každé strany asi 2 až 3 minuty a odložíme je stranou. Do pánve přidáme lžíci másla, vsypeme na plátky nakrájenou šalotku, nadrobno nakrájený česnek a na proužky nakrájenou papriku a restujeme asi 2 až 3 minuty, až paprika změkne. Orestovanou papriku odložíme stranou a udržujeme ji teplou. Do pánve přidáme lžíci másla, vsypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Poté zašleháme cukr a balzamikový krém, zalijeme vývarem, prošleháme a asi 10 minut povaříme. Nakonec vlijeme smetanu a krátce povaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem. Dochutíme cukrem a solí. Do omáčky vrátíme odložené plátky a v omáčce je krátce prohřejeme.
Plátky z kýty z divočáka podáváme s restovanou paprikou, vhodnou přílohou je houskový knedlík.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.