Suroviny:
300 g daňčí plece bez kosti
500 g dýně hokaido
1,5 litru zvěřinového vývaru
2 velké mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
1 větší šalotka
2 stroužky česneku
1 červená chilli paprička
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce třtinového cukru
vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
po rovné lžičce mletého římského kmínu, koriandru a skořice
sůl
Postup:
Odblaněnou daňčí plec nakrájíme na nudličky, vložíme do misky, osolíme, posypeme polovinou směsi mletého koření a promícháme. Dýni se slupkou zbavenou semínek a měkké dužniny, očištěnou mrkev a stonky řapíkatého celeru nakrájíme na větší kousky, chilli papričku zbavenou semínek a šalotku nadrobno, česnek na plátky. V hrnci se silným dnem rozehřejeme 2 lžíce oleje, okořeněnou zvěřinu na něm zprudka opečeme a odložíme stranou. Do hrnce přidáme zbylý olej, vsypeme nakrájenou zeleninu, zasypeme druhou polovinou koření, mírně osolíme, promícháme a krátce opečeme. Pak zasypeme třtinovým cukrem a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Do hrnce vrátíme opečenou zvěřinu, zalijeme vývarem, promícháme a pod poklicí zvolna vaříme asi 20 až 30 minut, až je zelenina téměř měkká. Nakonec vmícháme škrob rozmíchaný ve 2 lžících studené vody a krátce povaříme. Dochutíme cukrem a solí.
Pikantní dýňovou polévku se zvěřinou servírujeme s kopečkem hustého jogurtu, podáváme s tmavým pečivem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016