Suroviny:
- 750 g mufloní kýty bez kosti
- 50 g čerstvého zázvoru
- 1 cibule
- 1 feferonka
- 1 citron, 1 pomeranč
- čerstvý rybíz na ozdobu
- 30 g rozpuštěného másla
- 300 ml sladšího červeného vína
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce strouhaného perníku
- 3 lžíce rybízového džemu
- špetka mleté skořice, mletý pepř, cukr, sůl
Postup:
Odblaněné díly mufloní kýty osolíme, opepříme a dáme do misky, posypeme nahrubo nastrouhaným oloupaným zázvorem a nakrájenou cibulí a feferonkou, zalijeme šťávou z půlky citronu a celého pomeranče, rozpuštěným máslem, zakryjeme a necháme v chladu do druhého dne rozležet.
Druhý den rozpálíme v kastrolu olej, naloženou zvěřinu na něm ze všech stran opečeme, přidáme zbylý nálev, trochu podlijeme a zakryté poklicí dusíme v troubě nebo na plotně téměř doměkka.
Pak zvěřinu vyjmeme, šťávu přecedíme, přidáme do ní víno, perník, džem, cukr a skořici, promícháme, uvedeme do varu, vložíme zvěřinu a velmi zvolna vaříme ještě asi 30 minut.
Nakonec podle chuti přisolíme, okyselíme nebo osladíme.
Podáváme s dušenou rýží, zdobíme rybízem.
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016