Suroviny:
- 1,2 kg jelení plece nebo krku bez kosti
- 3 velké cibule
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 2 syrové červené papriky
- 6 stroužků česneku
- 4 velké brambory
- 2 velké mrkve
- 400 g rajčatového pyré
- 1,2 l zvěřinového vývaru
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 5 bobkových listů
- lžička jalovčinek
- lžička celého černého pepře
- 2 lžíce sladké papriky
- lžička směsi mletého koření na zvěřinu
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
Postup:
Zvěřinu nakrájíme na větší kostky, osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením a drceným kmínem a promícháme. V hrnci se silným dnem zahřejeme olej a po dávkách opečeme kostky zvěřiny ze všech stran, asi 1–2 minuty z každé strany.
Opečenou zvěřinu vyndáme na talíř a odložíme stranou. Do hrnce vsypeme cibuli nakrájenou na měsíčky a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nahrubo nakrájený řapíkatý celer a červenou papriku a restujeme asi 5 minut. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek a krátce restujeme, jen co se rozvoní. Vsypeme sladkou papriku, promícháme a jen několik vteřin restujeme, aby se uvolnilo aroma a nezhořkla.
Zalijeme zvěřinovým vývarem a rajčatovým pyré, přidáme celé koření, vrátíme opečenou zvěřinu, promícháme a pod poklicí přivedeme k varu. Poté mírným varem vaříme, až je zvěřina téměř měkká. Přidáme na větší kousky nakrájené brambory a mrkev, přiklopíme a vaříme, až je zelenina měkká. Nakonec dochutíme solí.
Servírujeme s kopečkem zakysané smetany, podáváme s chlebem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.