Suroviny:

  • 8 kotlet s kostí (případně bez kosti) z mladého divočáka (nejlépe ze selete)
  • 200 g slaniny
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 200 ml jablečného cideru
  • 100 ml bourbonu (tradiční americká whisky)
  • 2 velká pevná jablka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce másla
  • lžíce olivového oleje
  • snítka čerstvého tymiánu
  • jemně mletá směs koření na zvěřinu
  • sůl

na petrželové pyré:

  • 500 g kořenové petržele
  • 200 g brambor
  • 150 ml smetany na vaření
  • 50 g másla
  • 1 šalotka
  • sůl

Postup:

Kotlety osolíme a posypeme zvěřinovým kořením. Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a i se slupkou je nakrájíme na středně silné plátky. Ve velkém litinovém kastrolu rozehřejeme olivový olej a lžíci másla. Jakmile je máslo rozpuštěné, vložíme kotlety a opečeme je z obou stran dozlatova (asi 3–4 minuty z každé strany). Opečené kotlety odložíme stranou.

Do kastrolu přidáme druhou lžíci másla a vsypeme plátky jablek. Krátce restujeme, až jablka mírně změknou a lehce zhnědnou. Orestovaná jablka také odložíme stranou. Do kastrolu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opékáme ji, až slanina zesklovatí. Opečenou slaninu též odložíme stranou. Do kastrolu přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Krátce opékáme, jen co se česnek rozvoní.

Poté vložíme zpět opečenou slaninu, zalijeme bourbonem a krátce povaříme, až se alkohol odpaří. Při tom ze dna a stěn kastrolu seškrabujeme přípečky a mícháme, aby se rozpustily. Dají omáčce krásnou barvu. Do kastrolu vrátíme kotlety, podlijeme ciderem, posypeme lístky tymiánu a pod poklicí zvolna dusíme, až jsou kotlety měkké.

Měkké kotlety pomocí kleští opatrně vyjmeme z kastrolu, zakryjeme je alobalem a odložíme do tepla. K vydušené šťávě vlijeme smetanu a za prošlehávání metličkou omáčku povaříme do zhoustnutí, nakonec ji dochutíme solí.
Kotlety servírujeme přelité bourbon omáčkou a ozdobené restovanými jablky. Výbornou přílohou je petrželové pyré.

 

Petrželové pyré

V kastrolu zpěníme na rozehřátém másle nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme na středně velké kousky pokrájenou oloupanou petržel, osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Po změknutí petržele vlijeme smetanu, krátce povaříme a dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Pyré zahustíme ve slupce uvařenými, oloupanými a najemno nastrouhanými bramborami. Dochutíme solí a podáváme.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěný a lahodný hřbet z divokého prasete Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

Ke kotletkám z divočáka Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z divokého prasete

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru