Suroviny:
- 8 kotlet s kostí (případně bez kosti) z mladého divočáka (nejlépe ze selete)
- 200 g slaniny
- 200 ml smetany na šlehání
- 200 ml jablečného cideru
- 100 ml bourbonu (tradiční americká whisky)
- 2 velká pevná jablka
- 2 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 2 lžíce másla
- lžíce olivového oleje
- snítka čerstvého tymiánu
- jemně mletá směs koření na zvěřinu
- sůl
na petrželové pyré:
- 500 g kořenové petržele
- 200 g brambor
- 150 ml smetany na vaření
- 50 g másla
- 1 šalotka
- sůl
Postup:
Kotlety osolíme a posypeme zvěřinovým kořením. Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a i se slupkou je nakrájíme na středně silné plátky. Ve velkém litinovém kastrolu rozehřejeme olivový olej a lžíci másla. Jakmile je máslo rozpuštěné, vložíme kotlety a opečeme je z obou stran dozlatova (asi 3–4 minuty z každé strany). Opečené kotlety odložíme stranou.
Do kastrolu přidáme druhou lžíci másla a vsypeme plátky jablek. Krátce restujeme, až jablka mírně změknou a lehce zhnědnou. Orestovaná jablka také odložíme stranou. Do kastrolu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opékáme ji, až slanina zesklovatí. Opečenou slaninu též odložíme stranou. Do kastrolu přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Krátce opékáme, jen co se česnek rozvoní.
Poté vložíme zpět opečenou slaninu, zalijeme bourbonem a krátce povaříme, až se alkohol odpaří. Při tom ze dna a stěn kastrolu seškrabujeme přípečky a mícháme, aby se rozpustily. Dají omáčce krásnou barvu. Do kastrolu vrátíme kotlety, podlijeme ciderem, posypeme lístky tymiánu a pod poklicí zvolna dusíme, až jsou kotlety měkké.
Měkké kotlety pomocí kleští opatrně vyjmeme z kastrolu, zakryjeme je alobalem a odložíme do tepla. K vydušené šťávě vlijeme smetanu a za prošlehávání metličkou omáčku povaříme do zhoustnutí, nakonec ji dochutíme solí.
Kotlety servírujeme přelité bourbon omáčkou a ozdobené restovanými jablky. Výbornou přílohou je petrželové pyré.
Petrželové pyré
V kastrolu zpěníme na rozehřátém másle nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme na středně velké kousky pokrájenou oloupanou petržel, osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Po změknutí petržele vlijeme smetanu, krátce povaříme a dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Pyré zahustíme ve slupce uvařenými, oloupanými a najemno nastrouhanými bramborami. Dochutíme solí a podáváme.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.