Suroviny:

  • 1 kg jelení plece bez kosti
  • 600 ml zvěřinového vývaru
  • 250 g čerstvých žampionů
  • 200 g sterilovaných perlových cibulek
  • 4 velké mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čerstvá feferonka
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • lžíce worcesterské omáčky
  • lžíce rajčatového protlaku
  • lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • lžička jemně mletého koření na zvěřinu
  • sůl

Postup:

Důkladně odblaněnou jelení plec pokrájíme na větší kostky, dáme do mísy, posypeme zvěřinovým kořením, osolíme a promícháme. V kastrolu se silným dnem rozpálíme olej s máslem a okořeněné kostky po částech ze všech stran zprudka opékáme, aby se „zatáhly“; odkládáme stranou.

Očištěné mrkve a řapíkatý celer nakrájíme na větší kusy, malé žampiony překrojíme napůl, větší na čtvrtiny. Vše vsypeme do kastrolu s výpekem a dobře orestujeme. Feferonku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, přidáme k zeleninovému základu a krátce orestujeme, jen co se česnek rozvoní. Nakonec přidáme rajčatový protlak a třtinový cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat.

Vrátíme opečenou zvěřinu, podlijeme vývarem (malé množství si odložíme stranou), promícháme a pod poklicí zvolna dusíme téměř do měkka. Ke konci přípravy v odloženém vývaru rozmícháme škrob, vlijeme do kastrolu, přidáme perlové cibulky a krátce povaříme do zhoustnutí. Dochutíme worcesterskou omáčkou, solí a případně i cukrem.
Jelení ragú podáváme s houskovým knedlíkem

 

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou jelení kýtu bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K jelenímu ragú Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena lesního

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena siky

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru