Suroviny:

  • 600 g daňčí panenské svíčkové
  • 300 g cukety
  • 100 g sušených rajčat
  • 50 g anglické slaniny v plátcích
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 ml zvěřinového vývaru
  • 1 menší červená cibule
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • lžíce másla
  • olivový olej
  • nať plocholisté petržele
  • směs koření Šmidrkal na pikantní steak
  • sůl

Postup:

Dobře odblaněné daňčí svíčkové překrojíme šikmo napůl, potřeme olivovým olejem, posypeme kořením a v pokojové teplotě necháme asi 20 minut odležet. Pak je opékáme na rozpálené grilovací pánvi potřené olejem z každé strany asi 2 až 3 minuty. Poté je vyndáme z pánve, zakryjeme a necháme krátce odpočinout. Osolíme až před servírováním.

Omytou cuketu i se slupkou nakrájíme na plátky, které překrojíme napůl. Oloupanou cibuli přepůlíme a také ji nakrájíme plátky. Sušená rajčata nakrájíme na proužky, slaninu na kostičky. V hluboké wok pánvi na rozpuštěném másle a lžíci oleje nejdříve krátce osmahneme slaninu. Pak přidáme cibuli a sušená rajčata a krátce restujeme do změknutí cibule. Podlijeme vínem a vývarem, přidáme balzamikový ocet, promícháme a necháme asi 3 minuty probublávat. Nakonec přidáme cuketu a smetanu a zvolna vaříme do zhoustnutí omáčky a až je cuketa na skus. Dochutíme solí.

Podáváme se špagetami nebo makaróny, bohatě sypeme nasekanou natí plocholisté petržele.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou daňčí panenku Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

Vyzkoušejte naše koření:

Doporučujeme vám toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše dančí maso

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru