Suroviny:
- 600 g daňčí panenské svíčkové
- 300 g cukety
- 100 g sušených rajčat
- 50 g anglické slaniny v plátcích
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 ml suchého bílého vína
- 100 ml zvěřinového vývaru
- 1 menší červená cibule
- 2 lžíce balzamikového octa
- lžíce másla
- olivový olej
- nať plocholisté petržele
- směs koření Šmidrkal na pikantní steak
- sůl
Postup:
Dobře odblaněné daňčí svíčkové překrojíme šikmo napůl, potřeme olivovým olejem, posypeme kořením a v pokojové teplotě necháme asi 20 minut odležet. Pak je opékáme na rozpálené grilovací pánvi potřené olejem z každé strany asi 2 až 3 minuty. Poté je vyndáme z pánve, zakryjeme a necháme krátce odpočinout. Osolíme až před servírováním.
Omytou cuketu i se slupkou nakrájíme na plátky, které překrojíme napůl. Oloupanou cibuli přepůlíme a také ji nakrájíme plátky. Sušená rajčata nakrájíme na proužky, slaninu na kostičky. V hluboké wok pánvi na rozpuštěném másle a lžíci oleje nejdříve krátce osmahneme slaninu. Pak přidáme cibuli a sušená rajčata a krátce restujeme do změknutí cibule. Podlijeme vínem a vývarem, přidáme balzamikový ocet, promícháme a necháme asi 3 minuty probublávat. Nakonec přidáme cuketu a smetanu a zvolna vaříme do zhoustnutí omáčky a až je cuketa na skus. Dochutíme solí.
Podáváme se špagetami nebo makaróny, bohatě sypeme nasekanou natí plocholisté petržele.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016