Suroviny:

  • máslo
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • cibule
  • 1dkg celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • tymián
  • bobkový list
  • sůl
  • citrónová kůra
  • citrónová šťáva nebo ocet
  • cukr
  • hladká mouka
  • čerstvá nebo nakládaná rajčata
  • vývar nebo bujón
  • rajský protlak
  • šípková zavařenina
  • 1/2l červené víno

 

Postup:

Na másle do růžova usmažíme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulkou. Přidáme 1 dkg celé skořice, 5 hřebíčků, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, tymián, bobkový list, kousek citronové kůry a lžíci cukru. Když je zelenina růžová, přidáme 3 lžíce hladké mouky a necháme zasmažit. Přidáme 4 čerstvá nebo nakládaná rajčata, zalijeme vývarem, osolíme, dáme 2 lžíce rajského protlaku a 2 lžíce šípkové zavařeniny.

Dobře povařenou omáčku podle chuti okyselíme citronovou šťávou nebo octem, osolíme, přisladíme a přecedíme. Do hotové omáčky přidáme ½ litru červeného vína. Měkkou zvěřinu nakrájíme na plátky, trochu podlijeme vývarem a posypeme zeleninou na nudličky nakrájenou, ve které se zvěřina vařila.

Šípkovou omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. 

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Sdílet
nahoru