Suroviny:

  • 1 kg jeleního hřbetu 
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 80 g slaniny
  • 50 g másla
  • 50 ml octa
  • 220 ml smetany
  • 50 g hladké mouky
  • citron, brusinky, lžička cukru, celý a drcený pepř
  • 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 jalovčinek
  • 1/4 lžičky tymiánu, sůl

Postup:

Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli se lžičkou cukru, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme ji. Poté zalijeme 500 ml vody nebo vývaru, uvedeme do varu, přidáme bobkový list, nové koření, půl lžičky celého pepře a tymián. Povaříme, přidáme ocet a necháme přejít varem. Připravené mořidlo odstavíme a necháme zchladnout. Zvěřinu protáhneme klínky slaniny obalenými v podrcených jalovčinkách a ovážeme potravinovým provázkem do tvaru válce. Válec pokapeme šťávou z půlky citronu, osolíme a posypeme drceným pepřem. Vložíme do skleněné nebo porcelánové nádoby a zalijeme mořidlem se zeleninou. Zakryjeme potravinovou folií a necháme 1 – 2 dny v chladu rozležet. Během této doby zvěřinu několikrát obrátíme. Pak zvěřinu vložíme do pekáče, přidáme všechnu zeleninu a jen část mořidla. Zakryté poklicí pečeme doměkka. Podle potřeby podléváme zbylým mořidlem, přitom zvěřinu několikrát otočíme. Měkkou zvěřinu zabalíme do alobalu a uložíme v teple. Šťávu se zeleninou propasírujeme přes síto, podle potřeby přidáváme vodu nebo vývar. Mouku s malým množstvím smetany umícháme do hladka, rozředíme zbylou smetanou, nalijeme do omáčky a dobře provaříme. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.

Zdobíme plátky citronu a brusinkovým džemem, podáváme s houskovým knedlíkem.

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěný a lahodný jelení hřbet bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K Vánoční jelení svíčkové Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena lesního

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru