Suroviny:

na řízky:

  • 600 g srnčí kýty bez kosti
  • 200 g kukuřičných lupínků
  • 30 g parmazánu
  • 2 vejce
  • lžíce sladké chilli omáčky
  • lžička jemně mletého koření na zvěřinu
  • sůl
  • slunečnicový olej na pokapání

na pikantní med:

  • 150 g tekutého lesního medu
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • citronová šťáva
  • sůl

na hráškové pyré s mátou:

  • 500 g čerstvého cukrového hrášku
  • 100 ml mléka
  • hrst čerstvých lístků máty
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Postup:

Ze srnčí kýty nakrájíme středně silné řízky, přes fólii je lehce naklepeme, z obou stran osolíme a odložíme stranou. Kukuřičné lupínky vložíme do mikrotenového sáčku a válečkem na nudle je nahrubo podrtíme. Podrcené lupínky vsypeme do misky, přidáme najemno nastrouhaný parmazán, zvěřinové koření a promícháme.

V hlubokém talíři prošleháme vejce s chilli omáčkou a špetkou soli. Naklepané řízky protáhneme v rozšlehaných vejcích a poté je obalíme v ochucených kukuřičných lupíncích, tento proces ještě jednou zopakujeme (obalujeme dvakrát). Obalené řízky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, svrchu je pokapeme olejem a v troubě předehřáté na 220 °C je pečeme asi 20 minut dozlatova.
Mezitím si připravíme pikantní med. Med s chilli omáčkou v malém kastrůlku zahřejeme, promícháme a dochutíme citronovou šťávou a solí.

Srnčí řízky přelité pikantním medem podáváme s hráškovým pyré s mátou.

Hráškové pyré s mátou

Do většího hrnce dáme hrášek s lístky máty a zalijeme 500 ml vody. Osolíme, přivedeme k varu a vaříme maximálně 3 až 5 minut. Hrášek scedíme a i s mátou ho za postupného přilévání vlažného mléka rozmixujeme na pyré. Hráškové pyré dochutíme solí a pepřem.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou srnčí kýtu Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K srnčím řízkům Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše srnčí maso

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru