Suroviny:
na řízky:
- 600 g srnčí kýty bez kosti
- 200 g kukuřičných lupínků
- 30 g parmazánu
- 2 vejce
- lžíce sladké chilli omáčky
- lžička jemně mletého koření na zvěřinu
- sůl
- slunečnicový olej na pokapání
na pikantní med:
- 150 g tekutého lesního medu
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- citronová šťáva
- sůl
na hráškové pyré s mátou:
- 500 g čerstvého cukrového hrášku
- 100 ml mléka
- hrst čerstvých lístků máty
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup:
Ze srnčí kýty nakrájíme středně silné řízky, přes fólii je lehce naklepeme, z obou stran osolíme a odložíme stranou. Kukuřičné lupínky vložíme do mikrotenového sáčku a válečkem na nudle je nahrubo podrtíme. Podrcené lupínky vsypeme do misky, přidáme najemno nastrouhaný parmazán, zvěřinové koření a promícháme.
V hlubokém talíři prošleháme vejce s chilli omáčkou a špetkou soli. Naklepané řízky protáhneme v rozšlehaných vejcích a poté je obalíme v ochucených kukuřičných lupíncích, tento proces ještě jednou zopakujeme (obalujeme dvakrát). Obalené řízky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, svrchu je pokapeme olejem a v troubě předehřáté na 220 °C je pečeme asi 20 minut dozlatova.
Mezitím si připravíme pikantní med. Med s chilli omáčkou v malém kastrůlku zahřejeme, promícháme a dochutíme citronovou šťávou a solí.
Srnčí řízky přelité pikantním medem podáváme s hráškovým pyré s mátou.
Hráškové pyré s mátou
Do většího hrnce dáme hrášek s lístky máty a zalijeme 500 ml vody. Osolíme, přivedeme k varu a vaříme maximálně 3 až 5 minut. Hrášek scedíme a i s mátou ho za postupného přilévání vlažného mléka rozmixujeme na pyré. Hráškové pyré dochutíme solí a pepřem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
- AKCE!
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.