Poslední objednávky na e-shopu vyřizujeme do 15. 12. s dodáním 16. 12. 2022. Ostatní objednávky budou vyřízeny opět po Novém roce.

Suroviny:

  • 1 kg srnčí kýty bez kosti
  • 150 g slaniny
  • 150 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 70 g celeru
  • 50 g kořenové petržele
  • 40 g másla
  • 125 ml zvěřinového nebo hovězího vývaru
  • šťáva z 1 citronu
  • na zahuštění lžička hladké mouky a lžíce másla
  • 25 jalovčinek
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • lžička drceného pepře
  • sůl

Postup:

Srnčí kýtu odblaníme, protáhneme klínky slaniny (část slaniny si odložíme stranou), potřeme ze všech stran citronovou šťávou, drceným pepřem a solí a dáme do chladu přes noc rozležet.

V pánvi na másle orestujeme nastrouhanou mrkev, celer a petržel a drobně nakrájenou cibuli a směs nasypeme do pekáče. Poté na pánvi rozškvaříme zbytek slaniny, na níž ze všech stran opečeme odleželou kýtu spolu s podrcenými jalovčinkami.

Vše vložíme do pekáče na orestovanou zeleninu, podlijeme vývarem, přidáme ostatní koření zavázané do kousku gázy, zakryjeme poklicí a zvolna pečeme doměkka. Poté gázu s kořením vyjmeme a měkkou kýtu odložíme do nahřáté mísy. Do šťávy přidáme máslo prohnětené s hladkou moukou a krátce povaříme.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou srnčí kýtu Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K srnčí kýtě na jalovci Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše srnčí maso

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru