Suroviny:
- 1 kg srnčí kýty bez kosti
- 150 g slaniny
- 150 g cibule
- 100 g mrkve
- 70 g celeru
- 50 g kořenové petržele
- 40 g másla
- 125 ml zvěřinového nebo hovězího vývaru
- šťáva z 1 citronu
- na zahuštění lžička hladké mouky a lžíce másla
- 25 jalovčinek
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- lžička drceného pepře
- sůl
Postup:
Srnčí kýtu odblaníme, protáhneme klínky slaniny (část slaniny si odložíme stranou), potřeme ze všech stran citronovou šťávou, drceným pepřem a solí a dáme do chladu přes noc rozležet.
V pánvi na másle orestujeme nastrouhanou mrkev, celer a petržel a drobně nakrájenou cibuli a směs nasypeme do pekáče. Poté na pánvi rozškvaříme zbytek slaniny, na níž ze všech stran opečeme odleželou kýtu spolu s podrcenými jalovčinkami.
Vše vložíme do pekáče na orestovanou zeleninu, podlijeme vývarem, přidáme ostatní koření zavázané do kousku gázy, zakryjeme poklicí a zvolna pečeme doměkka. Poté gázu s kořením vyjmeme a měkkou kýtu odložíme do nahřáté mísy. Do šťávy přidáme máslo prohnětené s hladkou moukou a krátce povaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
- AKCE!
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016