Suroviny:
- 1 kg srnčího hřbetu bez kosti
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 červené a 3 modré jalovčinky
- 1/2 lžičky pepře čtyř barev
- špetka kajenského pepře
- 1/2 lžičky soli
Na jablečné čatní:
- 2 velká jablka s červenou slupkou
- 80 g sušených brusinek
- 2 lžíce brusinkového džemu
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 3 lžíce medu
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- lžíce olivového oleje
- lžíce jablečného octa
- špetka mleté skořice a kajenského pepře
- sůl
Postup:
Důkladně odblaněný srnčí hřbet osušíme papírovou utěrkou, potřeme olivovým olejem, posypeme směsí čerstvě podrcených jalovčinek, pepře a soli a směs do zvěřiny dobře vetřeme. Okořeněnou zvěřinu necháme v pokojové teplotě 20 minut odležet.
Mezitím si připravíme čatní. Omytá jablka zbavíme jádřince a i se slupkou je nakrájíme na středně velké kostky. Zázvor a šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme. V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a krátce na něm orestujeme šalotku. Pak přidáme jablka, brusinky a zázvor a za občasného míchání asi 3 minuty povaříme. Nakonec přidáme med, brusinkový džem, česnek a koření, osolíme, promícháme, snížíme teplotu a zakryté pokličkou povaříme do zhoustnutí.
Odleželý hřbet položíme na pekáček a v troubě předehřáté na 250 °C ho zprudka 8 minut zapečeme. Pak teplotu snížíme na 175 °C, hřbet zakryjeme alobalem a podle toho, jak chceme mít zvěřinu propečenou, dopékáme asi 10 až 15 minut. Před krájením necháme 10 minut odpočinout.
Na plátky upečeného srnčího hřbetu bohatě navrstvíme jablečné čatní, podáváme s bramborovou kaší.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.