Suroviny:

  • 1 kg srnčího hřbetu bez kosti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 červené a 3 modré jalovčinky
  • 1/2 lžičky pepře čtyř barev
  • špetka kajenského pepře
  • 1/2 lžičky soli

Na jablečné čatní:

  • 2 velká jablka s červenou slupkou
  • 80 g sušených brusinek
  • 2 lžíce brusinkového džemu
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce medu
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce jablečného octa
  • špetka mleté skořice a kajenského pepře
  • sůl

 

Postup:

Důkladně odblaněný srnčí hřbet osušíme papírovou utěrkou, potřeme olivovým olejem, posypeme směsí čerstvě podrcených jalovčinek, pepře a soli a směs do zvěřiny dobře vetřeme. Okořeněnou zvěřinu necháme v pokojové teplotě 20 minut odležet.

Mezitím si připravíme čatní. Omytá jablka zbavíme jádřince a i se slupkou je nakrájíme na středně velké kostky. Zázvor a šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme. V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a krátce na něm orestujeme šalotku. Pak přidáme jablka, brusinky a zázvor a za občasného míchání asi 3 minuty povaříme. Nakonec přidáme med, brusinkový džem, česnek a koření, osolíme, promícháme, snížíme teplotu a zakryté pokličkou povaříme do zhoustnutí.

Odleželý hřbet položíme na pekáček a v troubě předehřáté na 250 °C ho zprudka 8 minut zapečeme. Pak teplotu snížíme na 175 °C, hřbet zakryjeme alobalem a podle toho, jak chceme mít zvěřinu propečenou, dopékáme asi 10 až 15 minut. Před krájením necháme 10 minut odpočinout.
Na plátky upečeného srnčího hřbetu bohatě navrstvíme jablečné čatní, podáváme s bramborovou kaší.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěný a lahodný srnčí hřbet Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K srnčímu hřbetu Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše srnčí maso

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru

    Informace k objednávkám

    POZOR! Poslední objednávky přijímáme v úterý 17. prosince. Objednávky odeslané později budou vyřízeny po novém roce. Děkujeme za pochopení.