Suroviny:
Na biftečky:
- 700-800 g srnčího hřbetu bez kosti
- snítka čerstvého rozmarýnu
- nahrubo podrcený pepř čtyř barev
- hrubozrnná mořská sůl
- olivový olej
- lžíce másla
Na omáčku:
- 70 g sušených brusinek
- 100 ml griotky
- 150 ml vody
- lžíce balzamikového krému
- snítka čerstvého rozmarýnu
- lžička studeného másla
- špetka soli
Postup:
Brusinky přes noc namočíme do griotky. Namočené brusinky i s nálevem dáme do kastrůlku, přidáme vodu a snítku rozmarýnu, osolíme, promícháme a pod pokličkou asi 15 minut velmi zvolna povaříme. Poté vyndáme rozmarýn, důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme máslem.
Odblaněný srnčí hřbet přes vlákno nakrájíme na 5 cm dlouhé špalíky, položíme je řeznou plochou na pracovní desku a dlaní ruky je mírně zploštíme. Aby biftečky lépe držely tvar, po obvodu je ovážeme tenkým provázkem. Posypeme podrceným pepřem a necháme v pokojové teplotě asi 15 minut odležet. Pak je opékáme na rozpálené pánvi potřené olejem, do které jsme vhodili snítku rozmarýnu, z každé strany asi 2 minuty. Ke konci opékání pánev nakloníme k jedné straně, přidáme máslo, necháme ho rozpustit a lžící biftečky rozpuštěným máslem přelijeme; poté je necháme krátce odpočinout.
Srnčí biftečky osolíme až před servírováním, podáváme je s brusinkovou omáčkou a gratinovanými bramborami.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.