Suroviny:
na rolovanou krkovici:
- 800 g krkovice z divočáka bez kosti
- 70 g slaniny
- 1 malá šalotka
- lžíce oleje
- 2 lžíce medové hořčice
- 3 bobkové listy
- lžíce celého koření (nové koření, jalovec, černý pepř)
- čerstvě mletý citronový pepř
- sůl
na medovou mrkev:
- 900 g barevné mrkve (oranžová, žlutá a fialová)
- snítka čerstvého tymiánu
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý citronový pepř
- sůl
Krkovici prokrojíme na plát, z obou stran opepříme a osolíme, z jedné strany potřeme medovou hořčicí, pevně srolujeme a ovážeme tenkým provázkem. V pekáčku rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu, přidáme olej, vsypeme nadrobno nakrájenou šalotku a jen velmi krátce orestujeme, vložíme srolovanou krkovici a ze všech stran ji zprudka opečeme. Mírně podlijeme vodou, přidáme celé koření, zakryjeme a v troubě předehřáté na 190 °C zvolna pečeme doměkka; podle potřeby průběžně podléváme.
Mrkve oloupeme, nakrájíme na větší hranolky, vložíme do mísy, opepříme, osolíme, zakápneme olivovým olejem a dobře promícháme. Ochucenou mrkev vsypeme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 15 minut do změknutí. Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme med, metličkou prošleháme, vsypeme upečenou mrkev a promícháme. Nakonec posypeme čerstvými lístky tymiánu.
Rolovanou krkovici s medovou mrkví podáváme s vařenými bramborami.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.