Suroviny:
- 800 g srnčího hřbetu bez kosti
- směs jemně mletého koření na zvěřinu
- sůl
- lžíce oleje
na potření:
- 2 lžičky najemno nastrouhaného křenu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- lžíce změklého másla
- utřený stroužek česneku
na restované žampiony:
- 400 g baby žampionů
- 300 ml zvěřinového vývaru
- 1 malá šalotka
- 2 lžíce másla
- lžíce oleje
- lžíce balzamikového krému
na restované fazolky:
- 400 g čerstvých zelených fazolek
- 2 stroužky česneku
- lžíce másla
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup:
Srnčí hřbet osušíme papírovou utěrkou, okořeníme, osolíme a necháme v pokojové teplotě asi 30 minut odležet. Odleželý hřbet opékáme na pánvi s rozehřátým olejem z každé strany podle tloušťky hřbetu 2 až 3 minuty. Opečený hřbet odložíme stranou. Mezitím si v malé misce dobře vymícháme všechny ingredience na potření.
Mírně zchladlý hřbet potřeme pikantní směsí a v troubě předehřáté na 180 °C dopékáme asi 8 minut. Poté vyndáme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme odpočinout.
Do pánve po opékání zvěřiny přidáme 2 lžíce másla a lžíci oleje, necháme rozehřát, vsypeme nadrobno nakrájenou šalotku a krátce ji orestujeme. Přidáme na půlky pokrájené neoloupané žampiony a restujeme je do změknutí. Zakápneme balzamikovým krémem, necháme odpařit ocet, podlijeme vývarem a krátce povaříme.
Na restované fazolky v hrnci přivedeme k varu větší množství vody se lžičkou soli. Do vroucí vody vhodíme fazolky a 2 minuty je povaříme. Pak je z horké vody děrovanou naběračkou vyndáme, ihned vložíme do studené vody s ledem a necháme vychladnout; poté je scedíme a osušíme.
Ve velké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme vychladlé osušené fazolky a na plátky nakrájený česnek. Krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní, opepříme a osolíme.
Pikantní srnčí hřbet s restovanými žampiony a fazolkami podáváme s rýží nebo s jemnou bramborovou kaši.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
- AKCE!
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.