Suroviny:

  • 800 g srnčího hřbetu bez kosti
  • směs jemně mletého koření na zvěřinu
  • sůl
  • lžíce oleje

na potření:

  • 2 lžičky najemno nastrouhaného křenu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • lžíce změklého másla
  • utřený stroužek česneku

na restované žampiony:

  • 400 g baby žampionů
  • 300 ml zvěřinového vývaru
  • 1 malá šalotka
  • 2 lžíce másla
  • lžíce oleje
  • lžíce balzamikového krému

na restované fazolky:

  • 400 g čerstvých zelených fazolek
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce másla
  • mletý bílý pepř
  • sůl

 

Postup:

Srnčí hřbet osušíme papírovou utěrkou, okořeníme, osolíme a necháme v pokojové teplotě asi 30 minut odležet. Odleželý hřbet opékáme na pánvi s rozehřátým olejem z každé strany podle tloušťky hřbetu 2 až 3 minuty. Opečený hřbet odložíme stranou. Mezitím si v malé misce dobře vymícháme všechny ingredience na potření.

Mírně zchladlý hřbet potřeme pikantní směsí a v troubě předehřáté na 180 °C dopékáme asi 8 minut. Poté vyndáme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme odpočinout.

Do pánve po opékání zvěřiny přidáme 2 lžíce másla a lžíci oleje, necháme rozehřát, vsypeme nadrobno nakrájenou šalotku a krátce ji orestujeme. Přidáme na půlky pokrájené neoloupané žampiony a restujeme je do změknutí. Zakápneme balzamikovým krémem, necháme odpařit ocet, podlijeme vývarem a krátce povaříme.
Na restované fazolky v hrnci přivedeme k varu větší množství vody se lžičkou soli. Do vroucí vody vhodíme fazolky a 2 minuty je povaříme. Pak je z horké vody děrovanou naběračkou vyndáme, ihned vložíme do studené vody s ledem a necháme vychladnout; poté je scedíme a osušíme.

Ve velké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme vychladlé osušené fazolky a na plátky nakrájený česnek. Krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní, opepříme a osolíme.

Pikantní srnčí hřbet s restovanými žampiony a fazolkami podáváme s rýží nebo s jemnou bramborovou kaši.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěný a lahodný srnčí hřbet Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K srnčímu hřbetu Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše srnčí maso

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru