Suroviny:
- 1 kg mufloního hřbetu bez kosti
- 400 ml červeného vína
- 300 g malých žampionů
- 1 velká mrkev
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 5 jalovčinek
- snítka čerstvého tymiánu
- lžíce rajčatového protlaku
- lžíce olivového oleje
- lžíce másla
- vrchovatá lžíce hladké mouky
- mleté zvěřinové koření
- sůl
Postup:
Odblaněný mufloní hřbet osušíme, nakrájíme na velké špalíky, ze všech stran osolíme a posypeme mletým zvěřinovým kořením. V litinovém kastrolu rozehřejeme olej s máslem a okořeněné špalíky zvěřiny na něm ze všech stran zprudka opečeme, odložíme stranou.
Do kastrolu vsypeme nadrobno nakrájenou mrkev a celé koření a restujeme, až mrkev změkne. Pak přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, krátce orestujeme, přidáme na plátky nakrájený česnek a velmi krátce restujeme, jen co se rozvoní. Vmícháme rajčatový protlak a mouku a osmahneme. Zalijeme vínem, dobře promícháme a nakonec vložíme odloženou opečenou zvěřinu, rozpůlené žampiony a snítku čerstvého tymiánu. Zvěřina by měla být jen těsně nad hladinou omáčky. Pokud je omáčky málo, přilijeme zvěřinový vývar. Zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme doměkka 2 až 3 hodiny. Zvěřina by se měla po upečení téměř rozpadat.
Podáváme s jemnou bramborovou kaší.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.