Suroviny:

  • 1 kg kýty z divočáka bez kosti
  • 350 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 200 g šípkové zavařeniny
  • 200 ml červeného vína
  • 20 ml octa
  • 70 g slaniny
  • 60 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • 20 jalovčinek, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • lžíce cukru
  • sůl

 

Postup:

Odblaněnou kýtu prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou, svážeme do válečku, ze všech stran osolíme a vložíme do těsnější skleněné nebo porcelánové nádoby.

Na části másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, podrcené celé koření a lehce orestujeme. Posypeme cukrem a opékáme. Až se cukr rozpustí, zalijeme octem, necháme přejít varem, přidáme půlku oloupaného na kolečka nakrájeného citronu. Vychladlou směsí potřeme kýtu ze všech stran, zakryjeme a necháme v chladu do druhého dne odležet. Pak zvěřinu vyjmeme, očistíme od zeleniny a ze všech stran opečeme na pánvi na směsi másla a oleje.

Přendáme do pekáče, přidáme zeleninovou směs, polovinu šípkové zavařeniny a skořici, podlijeme částí vína a zakryté poklicí pečeme asi 1,5 – 2 hodiny doměkka. Během pečení podléváme vínem a vývarem a přeléváme výpekem.

Měkkou kýtu vyjmeme a uchováme v alobalu na teplém místě. Šťávu propasírujeme, přidáme zbylou zavařeninu a víno. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, cukrem, skořicí, solí a necháme přejít varem. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou kýtu z divokého prasete bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

Ke kýtě z divočáka se šípkovou omáčkou Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z divokého prasete

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru