Suroviny:
- 1 kg kýty z divočáka bez kosti
- 350 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 200 g šípkové zavařeniny
- 200 ml červeného vína
- 20 ml octa
- 70 g slaniny
- 60 g másla
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 citron
- 20 jalovčinek, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy
- 1/2 lžičky celého černého pepře
- 1/4 lžičky mleté skořice
- lžíce cukru
- sůl
Postup:
Odblaněnou kýtu prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou, svážeme do válečku, ze všech stran osolíme a vložíme do těsnější skleněné nebo porcelánové nádoby.
Na části másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, podrcené celé koření a lehce orestujeme. Posypeme cukrem a opékáme. Až se cukr rozpustí, zalijeme octem, necháme přejít varem, přidáme půlku oloupaného na kolečka nakrájeného citronu. Vychladlou směsí potřeme kýtu ze všech stran, zakryjeme a necháme v chladu do druhého dne odležet. Pak zvěřinu vyjmeme, očistíme od zeleniny a ze všech stran opečeme na pánvi na směsi másla a oleje.
Přendáme do pekáče, přidáme zeleninovou směs, polovinu šípkové zavařeniny a skořici, podlijeme částí vína a zakryté poklicí pečeme asi 1,5 – 2 hodiny doměkka. Během pečení podléváme vínem a vývarem a přeléváme výpekem.
Měkkou kýtu vyjmeme a uchováme v alobalu na teplém místě. Šťávu propasírujeme, přidáme zbylou zavařeninu a víno. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, cukrem, skořicí, solí a necháme přejít varem. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016